Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gasi se radio

ŽRTVA ZAKONA Nakon 17 godina ostala prazna redakcija i novinari bez posla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gasi se jedini radio koji u Srbiji svakodnevno emitira na hrvatskom jeziku. Radio Subotica žrtva je zakona kojim se ukinulo javno vlasništvo nad lokalnim medijima.

Država ih je prepustila privatizaciji, a da nije vodila računa o specifičnostima kao što su višenacionalne redakcije. I to sve u vrijeme kada su započeli pristupni pregovori u kojima će zaštita manjina biti jedan od glavnih uvjeta. Nakon 17 godina informiranja na hrvatskom jeziku, Radio Subotica se gasi.

'Ogroman gubitak budući da smo mi bili jedini elektronski medij u Srbiji koji je svakodnevno emitirao trosatni program', kazala je Ivana Petrekanić Sič, urednica Hrvatske redakcije Radio Subotice.

Pusić: Srbija će morati preuzeti financiranje medija hrvatske manjine

Novinari bez posla, redakcija prazna. Lokalne medije država je odlučila privatizirati, no neprofitabilni manjinski radio, nitko ne želi kupiti.

'Samo država može financirati ovakve poslove gdje se osiguravanje realizacije prava prava na koje imaju ljudi iz višenacionalne zajednice', kazao je Ljubiša Stepanović, direktor Radio Subotice.

'Hrvati u Subotici čine deset posto stanovništva, deset ih je tisuća i gašenje radio postaje za njih je golem gubitak. Gašenje radija stiže u vrijeme pristupnih pregovora, a upravo je zaštita manjinskih prava jedan od glavnih uvjeta ulaska Srbije u Europsku uniju.

'Mislim da je cijela jedna stvar zapravo negdje u tome da je u Srbiji demokracija još uvijek posve nerazvijena', rekao je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigman.

Hrvatska zajednica upozorava - manjiska prava ne mogu biti na tržištu.

'Taj program ne može opstati na taj način kako je sad zamišljeno da bude financiran putem projekata', dodaje urednica Petrekanić Sič.

'Poanta upravo informiranja na svim jezicima nacionalnih manjina, naravno, pogotovo na hrvatskom jeziku je upravo stvar političke volje', rekao je Ivan Ušumović, član Hrvatskog nacionalnog vijeća za informiranje.

Javno financiranje lokalnih medija Srbija je onemogućila zakonom. Po uzoru na Mađarsku, koja svoje manjinske medije financira milijunima eura, vojvođanski Hrvati spas traže i od matične države.

Kako će zaštititi hrvatsku manjinu, upitali smo Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije. Odgovor nismo dobili.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene