Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rođen na današnji dan

Gabriel Garcia Marquez: Google Doodle posvećen slavnom piscu

Gabriel Garcia Marquez (Foto: AFP)
Gabriel Garcia Marquez (Foto: AFP) Foto: Afp
Gabriel Garcia Marquez kolumbijski je pisac, novinar, izdavač i politički aktivist. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1982. godine.

Kolumbijski nobelovac Gabriel Garcia Marquez rodio se na današnji dan u gradu zvanom Aracataca, obalnom gradu u sjevernoj Kolumbiji, pa mu je Google posvetio današnji Google Doodle.

Pročitajte i ovo Google Doodle posvećen Ljudmili Rudenko (Foto: screenshot/Google) Nizala uspjehe Ljudmila Rudenko: Google Doodle posvećen ukrajinskoj šahistici Google Doodle posvećen danskom kemičaru (Foto: screenshot/Google) Poznat po pH ljestvici S. P. L. Sørensen: Google Doodle posvećen danskom kemičaru

Živio je prilično bijedno, priključio se književnom klubu "El grupo de Barranquilla", te počeo čitati Hemingwaya, Joycea te Faulknera, koji je postao njegov literarni heroj. Putovao je po Kolumbiji, 1954. godine skrasio se u Bogoti te počeo raditi kao novinar u listu "El Espectador".

Svoje najveće uspjehe kao pisac doživio je u Mexico Cityju, gdje se sa suprugom i sinovima Roderigom i Gonzalom doselio 1959. godine.

Njegovo je najpoznatije djelo i jedna od najčitanijih knjiga svjetske književnosti ugledalo svjetlo dana u lipnju 1969. Knjiga ''Sto godina samoće'' (Cien años de soledad) prodana je u više od 10 milijuna primjeraka i osvojila je mnogobrojne nagrade te je iznjedrila cijelu školu "magičnog realizma".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene