Obavijesti Video Pretražite Navigacija

G8 smanjuje stakleničke plinove i zabrinut je zbog rasta cijene hrane i nafte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šefovi država i vlada industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusije (G8) na sastanku u Japanu postigli su dogovor koji predviđa smanjivanje stakleničkih plinova najmanje za polovicu do 2050., ali istodobno su naglasili da to ne mogu ostvariti sami.

Dogovor znači da se Sjedinjene Američke Države prvi put obvezuju na srednjoročno smanjenje emisije stakleničkih plinova. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna G8 usuglasio smanjenje emisije stakleničkih plinova Slika nije dostupna Krave štetnije za okoliš od automobila

>> Borba protiv gladi u sjeni prežderavanja čelnika G8

SAD je godinama blokirao ostvarenje klimatskih ciljeva u okviru G8, jer smatra da u njemu trebaju sudjelovati i zemlje u razvoju poput Kine i Indije.

Dan Price, pomoćnik američkoga predsjednika Georgea Busha za međunarodna gospodarska pitanja, rekao je kako taj zaključak odražava činjenicu da se "G8 sam ne može djelotvorno baviti klimatskim promjenama, ne može ostvariti taj cilj, nego je nužna i pomoć svih velikih ekonomija".

Na japanskome otoku Hokkaidu, u udobnom hotelu koji je osiguravala 21 tisuća policajaca, čelnici G8 razgovarali su i o rastu cijena nafte i goriva.

Izrazili su duboku zabrinutost zbog tih poskupljenja koja predstavljaju rizik i za globalnu ekonomiju. Rast cijena hrane prijeti i stabilnosti i zato sudionici summita pozivaju zemlje s dovoljnim zalihama hrane da svoje viškove stave na raspolaganje potrebitima.

Vrtoglav rast cijene nafte, koja je prošli tjedan stajala rekordnih 145,85 dolara za barel, osobito teško pogađa siromašne svijeta.

Jedna studija Svjetske banke izdana prošli tjedan, pokazala je da će do 105 milijuna ljudi pasti ispod granice siromaštva zbog poskupljenja hrane, od toga njih 30 milijuna u Africi.

Čelnici G8 ponovili su odlučnost da ostvare ciljeve u slanju humanitarne pomoći koje su zacrtali još na summitu u Gleneaglesu 2005., da godišnju količinu pomoći povećaju za 50 milijarda dolara do 2010., te da od toga iznosa 25 milijarda dolara ide u Afriku.

Humanitarci i nevladine organizacije strahuju s time u vezi jer zemlje donatori nemaju pravnu obvezu ispuniti obećanje.

Predstavnici G8 namjeravaju se u Japanu sastati s predstavnicima zemalja u razvoju na takozvanom sastanku MEM kako bi zajedno s njima donijeli izjavu o zaštiti klime.

Osim toga, G8 podržava osnivanje dvaju fondova Svjetske banke radi borbe protiv globalnog zatopljenja, kojima će dati šest milijarda dolara.

Organizacija za zaštitu okoliša WWF kritizirala je dogovor G8 nazvavši ga nedovoljnim. Vođe G8 nisu uspjeli na sastanku na vrhu omogućiti napredak u međunarodnim pregovorima o klimi, priopćio je WWF u utorak. Cilj ograničavanja globalnih emisija ugljičnog dioksida za barem 50 posto do 2050. nije dovoljan, smatra WWF.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene