Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jamči depozite s ciljem zaustavljanja

G8: Monti ponio plan za stvaranje europskog sustava bankarskih jamstava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski premijer Mario Monti ponio je na summit G8 tajni plan za stvaranje europskog sustava jamstava za bankovne depozite, izvijestio je u subotu talijanski dnevni list Corriere della Sera, dok se povećava tjeskoba štediša u visoko zaduženim zemljama eurozone.

Prijedlog nastoji jamčiti bankovne depozite "s ciljem zaustavljanja ... odljeva sredstava iz jedne zemlje u drugu, od juga ka sjeveru", izvijestio je list, ne navodeći izvore. O Montijevu planu se razgovaralo u petak na summitu skupine G8 koji se održava u SAD-u, dodaje se u izvješću.

Prema pisanju tog lista, plan predviđa da europske vlade zajednički financiraju jamstava za bankovne depozite kako bi se ojačalo povjerenje štediša u više ranjivih zemalja.

Mnogi štediše već su se očeli povlačiti gotovinu u Grčkoj i drugim zemljama eurozone, strahujući da bi banke mogle propasti ili da bi zemlje mogle odustati od eura i pretvoriti njihove depozite u manje vrijedne nove nacionalne valute.

Corriere della Sera navodi da je Montijev plan izrađen uz pomoć talijanske središnje banke i da ga je podržao američki predsjednik Barack Obama i Europska središnja banka (ECB). Banka Italije odbila je komentirati plan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mobilno bankarstvo Banka najavila ozbiljnu promjenu: Nekim se građanima neće svidjeti Ilustracija Na oprezu Zagrebačka banka upozorila građane: "Možete pretrpjeti štetu"

>> 'G8 napreduje u rješavanju krize eurozone, svjesni smo hitnosti'

Zamisao o osnivanju paneuropskog fonda bila je i ranije predmet rasprave na nekoliko međunarodnih skupova.

Corriere također navodi da ECB razmatra nove "dražbe likvidnosti", kako bi se spriječilo da banke ostanu bez sredstava u slučaju "šoka iz Grčke", ne precizirajući u kojoj bi se formi one odvijale. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene