Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve razlike između razvijenih i brzo rastućih gospodarstava koji su došle do izražaja na nedavnom summitu skupine G20 ponovno su izbile na površinu.


Dogodilo se to na na Azijsko-pacifičkom summitu, gdje su Washington i Peking ostali na početnim pozicijama u vezi s trgovinom i valutnim tečajem. Američki predsjednik Barack Obama upozorio je zemlje poput Kine da se u nastojanjima za gospodarskim rastom ne oslanjaju previše na izvoz, dok je kineski predsjednik Hu Jintao ponovio predanost Pekinga za postupnu promjenu valutnog režima.

'Jedna od važnih pouka gospodarske krize jesu ograničenja ovisnosti gospodarskog rasta o američkim potrošačima i azijskom izvozu', rekao je Obama. 'Krećući se naprijed, nijedna nacija ne bi trebala jednostavno zaključiti da njezin put u blagostanje vodi jednostavno preko izvoza u Ameriku', rekao je Obama na posljednjoj postaji desetodnevne turneje tijekom koje je posjetio Indiju, Indoneziju i Južnu Koreju.

Vezani članci Slika nije dostupna Merkel s Erdoganom - prvi susret nakon zahlađenja odnosa Slika nije dostupna G20 počeo minutom šutnje za žrtve u Parizu i obećao snažan odgovor teroristima

>> Neuspješni summit G20: Protiv krize dogovorili općenite smjernice

>> Summit G20: Dogovori u sjeni međusobnih sukoba

SAD i Kina međusobno se optužuju da štete međunarodnoj trgovini. Washington smatra da je juan podcijenjen što pogoduje kineskom izvozu, dok Peking tvrdi da politika Federalnih rezervi ima za cilj oslabiti dolar kako bi se ojačao američki izvoz.

Hu, koji je govorio nedugo nakon Obame, rekao je da Kina želi jačati rast na temelju domaće potražnje te da je predana 'postupnoj i kontroliranoj' reformi tečaja. 'Kina će nastaviti podupirati međunaronu ravnotežu u plaćanju kao važan cilj za osiguranje makroekonomske stabilnosti', rekao je Hu.

Ekonomija se oporavlja, ali je i dalje krhka

Obama i Hu priključili su se ostalim čelnicima Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje na summitu u japanskoj Yokohami na kojem se raspravlja o uravnoteženom rastu i uspostavi zone slobodne trgovine u regiji koja ostvaruje najveće stope rasta u svijetu. Prvoga dana sastanka na vrhu APEC-a čelnici su se usuglasili da se svjetska ekonomija oporavlja, ali je i dalje krhka. Rizik i dalje predstavljaju državni dugovi i nezaposlenost.

Na marginama foruma održana su dva važna bilateralna susreta namijenjena stišavanju diplomatskih napetosti. Japanski premijer Naoto Kan točno je 22 minute razgovarao s kineskim predsjedikom Huom Jintaom i nakon susreta je rečeno da se radi o velikom koraku naprijed u bilateralnim odnosima poremećenima teritorijalnim sporom u Istočnom kineskom moru, iako pojedinosti o razgovorima nisu objavljene.

Kan se sastao i ruskim predsjednikom Dimitrijem Medvedevom, čiji je nedavni posjet prijepornim Kurilskim otocima izazvao prosvjede službenog Tokija. Kan je ugostio Medvedeva kazavši kako se nada da će taj susret 'pridonijeti pokretanju globalnog dijaloga na temelju obostranog povjerenja'. 'Nadam se također da ćemo tim razgovorom i drugim kontaktima postaviti temelje za jačanje dijaloga između naše dvije zemlje', odgovorio je ruski šef države pred skupinom novinara. Tijekom razgovora, kako je prenio jedan japanski dužnosnik, japanski premijer kritizirao je nedavni posjet ruskoga predsjednika Kurilskom otočju.(Hina)