Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Fujimori stigao u Peru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši peruanski predsjednik Alberto Fujimori sletio je u subotu na vojni aerodrom u Limi iz Čilea, nakon što ga je Vrhovni sud te države u petak odlučio izručiti Peruu, iz kojeg je prije sedam godina pobjegao u Japan.

Zrakoplov peruanske policije koji je po Fujimorija otišao u Santiago sletio je nešto prije ponoći po srednjoeuropskom vremenu u zrakoplovnu bazu Las Palmas, južno od Lime. Nekoliko stotina njegovih pristalica očekivalo ga je u civilnoj zračnoj luci Jorgeu Chavezu, na drugom kraju grada, gdje su se tijekom poslijepodneva sukobili s policijom.
Fujimori bi helikopterom trebao biti prebačen u vojarnu Uprave specijalnih policijskih operacija u glavnom peruanskom gradu.

Pročitajte i ovo Stampedo u noćnom klubu u Peruu - 3 Tragedija u Peruu U stampedu u noćnom klubu poginulo 13 ljudi: Sve je počelo kad je policija došla u nadzor zbog epidemioloških mjera Potres u Peruu (Foto: Screenshot/emsc-csem) Najsnažniji ove godine Potres od 8 stupnjeva pogodio Peru: "Cijeli hotel se tresao", "Bilo je zastrašujuće!"

Mogao bi biti osuđen na trideset godina zatvora zbog kršenja ljudskih prava tijekom borbe protiv maoističke skupine Svijetleće staze, a tužiteljstvo ga tereti i za pronevjeru 15 milijuna dolara, zbog čega mu prijeti kazna od još deset godina zatvora.

Fujimori je u Čileu boravio od studenoga 2005., a uhićen je na temelju međunarodne tjeralice kad je u Čile doputovao iz Japana.

Peruanski predsjednik bio je u dva mandata od 1990. do 2000. godine, no njegova se vlada urušila zbog golemih korupcijskih skandala, nakon čega je pobjegao u Japan i zatražio azil.

Fujimori je u progonstvu u Tokiju proveo pet godina, nakon što ga je 2000. peruanski parlament smijenio. U Čile je otputovao u studenom 2005., a čileanske su ga vlasti uhitile na temelju zahtjeva Perua.

Nakon šest mjeseci pušten je na slobodu pod uvjetom da ne napušta Čile do okončanja sudskog procesa o zahtjevu Perua za njegovim izručenjem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene