Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanski ministar unutarnjih poslova Franco Frattini opovrgnuo je da je talijanski tegljač Buccaneer, koji je otet 11. travnja u Adenskom zaljevu i na kojem se nalazi i jedan hrvatski pomorac, prevozio toksični otpad koji je namjeravao baciti u somalskim vodama, javila je agencija Ansa.


Vlastodršci samoproglašene somalske pokrajine Puntlanda, naime, objavili su u nedjelju da talijanski tegljač nisu oteli gusari nego da su ga zaustavile tamošnje vlasti jer se namjeravao riješiti otrovnog otpada u somalskim vodama. Frattini je rekao da je u kontaktu sa somalskim vlastima zbog tih optužbi, ali je naglasio kako ga je brodarska kompanija Micoperi Marine, u čijem je vlasništvu Buccaneer, izvijestila da je brod bio bez ikakva tereta.

'Od somalskih vlasti želim čuti kakve imaju dokaze', rekao je Frattini, dodavši kako je ohrabrujuće što brod nije u rukama gusara. Prema agencijskim vijestima, guverner regije Sanag u Putlandu Mohamed Said Nur izjavio je u nedjelju kako tegljač nije zaustavljen zbog otmice nego zbog 'pravde', davši naslutiti da bi posada mogla završiti na sudu zbog prijevoza toksičnog otpada.

Vezani članci Gordan Grlić Radman (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Tračak nade za obitelj nestalog kapetana: "Nisu sve mogućnosti iscrpljene. Obitelj, prijatelji i mi se nadamo i vjerujemo da je kapetan živ" Morska potraga (Foto: Dnevnik.hr) Potvrdio Bourbon Offshore: Sinoć pronađena tijela još dvojice pomoraca s broda hrvatskog kapetana, identiteti nisu poznati

'Imamo potvrdu da je tegljač prevozio dva kontejnera otpada kojeg se namjeravao riješiti u našim vodama', rekao je Nur. Talijanski tegljač Buccaneer sa 16 članova posade, među kojima su jedan Hrvat, desetorica Talijana i petorica Rumunja, od 11. travnja nalazi se na sidrištu u luci Laskuraj u Puntlandu.