Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izložba umjetnina

Francuzi uživaju u najljepšim eksponatima Murano stakla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Hrvati uživaju u izložbi Picassa, Francuzi uživaju u najljepšim eksponatima Murano stakla. Najljepše staklene umjetnine izložene su na jednom mjestu. Gotovo dvije stotine predmeta iz različitih razdoblja doslovce ostavljaju bez daha.

Otok Murano je mjesto na kojem staklari rade prave umjetnine. Tako već od davne 1291. godine kada su se iz Venecije, zbog požara, preselili na otok. 'Ovo nije samo izložba predmeta nego i sociološki prikaz. Kroz nju možemo pratiti svakodnevne ukuse ljudi, što se kroz stoljeća stavljalo na stol', kazala je Patrizia Nitti, kustosica izložbe.

>> FOTO Pogledajte kako je bilo na otvorenju izložbe djela Pabla Picassa

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea tužan kraj potrage Pronašla je lubanju nestalog dječaka Emilea, ovo je njezino jezivo svjedočanstvo Zec, Ilustracija U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!"

Tako tu možemo vidjeti staklo iz doba renesanse, baroka, ali i modernog vremena. Murano staklo i dalje se proizvodi tradicionalnim metodama, a najpopularniji su lusteri.

'Murano je jako zanimljiv i lijep grad. Već dugo želim tamo otići zbog izrađivača stakla i njihovih radionica. Sve je postalo puno teže otkad je konkurencija veća. Murano se ipak nastavlja natjecati surađujući s umjetnicima i kreirajući predmete najveće kvalitete', kazala je Nutti.

Iako su i danas iznimno cijenjeni, proizvođači ovih predmeta nekada su bili tretirani poput plemića.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene