Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Identificiran je

KONAČNO I SLUŽBENO POTVRĐENO Ubijen glavni organizator napada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski istražitelji pokušavaju utvrditi je li među ubijenima u srijedu i glavni organizator napada.

13:42 - Iz ureda pariškog tužitelja priopćeno je kako je u pretresima u srijedu ubijen glavni organizator napada Abdelhamid Abaaoud, javlja CNN.

Pročitajte i ovo Izraelski napad na Rafu RATNE STRAHOTE "Tragedija, djevojčica je rođena kao siroče": Spasili bebu čija je majka ubijena u napadu Ilustracija teško je ozlijeđena Strava u Zagrebu: Ponudio djevojci prijevoz pa je nakon svađe izbacio iz auta, udario i vukao po cesti

Abaaoud je ubijen u pretresu stana u pariškom pregrađu. Službeno je identificiran zahvaljujući otiscima pristiju. Njegovo tijelo pronađeno je izrešetano mecima.

Informacija da je Abaaoud ubijen objavljena je već u srijedu kada se Washington Post pozvao na neimenovane europske dužnosnike. Međutim, nakon te objave pariški tužitelj poručio je da se identifikacija tek treba obaviti. Konačna, službena potvrda da je Abaaoud ubijen stigla je u četvrtak.

Bio je meta

Policija je priopćila da je Abdelhamid Abaaoud bio meta kada su policajci upali u stan u pariškom predgrađu Saint Denis. Pariški tužitelj rekao je ranije da ni on ni osumnjičeni Salah Abdeslam nisu među osam uhićenih osoba, ali i da još barem dva tijela moraju identificirati.

Militantna skupina Islamska država, koja kontrolira dijelove Sirije i Iraka, izvijestila je da stoji iza prošlotjednih napada u kojima su naoružani bombaši samoubojice ubili 129 ljudi, a stotine ozlijedili.

Washington Post je imenujući neimenovane europske dužnosnike objavio kako je 27-godišnji Abaaoud ubijen u srijedu u policijskoj akciji. Međutim, tužitelj Francois Molins rekao je ranije kako ne može dati 'precizan i konačan broj ljudi koji su poginuli', kao ni njihove identitete.

Među poginulima je žena za koju se vjeruje da je detonirala samoubilački pojas, a izvor blizak istrazi kaže da bi mogla biti Abaaoudova rođakinja.

Identiteti uhićenih nisu potvrđeni

Molins je rekao da se čini kako je novi tim terorista bio spreman za novi napad. Vođa jedne od specijalnih postrojbi koja je sudjelovala u napadu rekao je da su dronovi i roboti opremljeni kamerama upotrebljavani kako bi se pokušalo zaviriti unutar stana tijekom operacije, ali da je bilo previše krhotina. Tijekom akcije ubijen je policijski pas.

Jean-Michel Fauverge rekao je za Le Figaro da su, kada su ušli u zgradu, pronašli tijelo koje je palo s trećeg na drugi kat. Leš je bio unakažen, rekao je, vjerojatno od granata i nije bio prepoznatljiv.

Obavještajna služba objavila: 'Ubijen je glavni organizator pariških napada'

Na stubištu su bila dva muškarca koja su se skrivala ispod deka i svega što su mogli naći, a oni su uhićeni.

Molins je u srijedu rekao da identiteti osam uhićenih nisu potvrđeni.

Meta racije, Abaaoud, je, vjeruje se, ključna figura u ćeliji ISIS-a koju su američke obavještajne agencije pratile mjesecima, tvrde američki dužnosnici.

Vjeruje se da je pobjegao u Siriju nakon policijske operacije u Belgiji u siječnju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene