Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studija pokazala

NISU BRITANCI IAKO JE BREXIT 'IZA UGLA' Iznenadit ćete se tko su najveći euroskeptici u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protueuropsko raspoloženje među Francuzima veće je čak i od onog u Velikoj Britaniji koja će uskoro o članstvu u Europskoj uniji odlučivati na referendumu, pokazala je studija francuske agencije za strateška istraživanja i ispitivanje javnog mnijenja Elabe, objavljena u četvrtak.

Francuzi pokazuju najnegativnije osjećaje prema Europskoj uniji, a odmah uz njih su visoko na ljestvici i Belgijanci, Nizozemci, te Talijani, rezultati su ispitivanja javnosti u članicama EU-a, što ga je Elabe proveo za novinski portal Atlantico.

Pročitajte i ovo Brexit - 2 Trenutak za povijest Čudo na Badnjak za sve građane Velike Britanije: Brexit saga napokon završena, postignut konačan dogovor s EU-om Brexit - 2 Nikako da se dogovore Od Brexita bez dogovora najveću štetu imale bi Njemačka, Nizozemska i Francuska

Ispitanici su odgovarali na pitanje jesu li za njihovu zemlju veće prednosti ili nedostaci članstva. Pokazalo se da su najveći euroskeptici Francuzi, jer su oni, za razliku od Britanaca kod kojih se rasprava o koristima i nedostacima članstva stalno vodi, kao državljani zemlje koja je među osnivačima Unije od članstva očekivali više, navode u analizi stručnjaci Elabea.

Uz ostalo, upozoravaju da negativnim stajalištima Francuza prema EU-u doprinose i migracijska kriza, otvorenost vanjskih granica koje se ne uspijevaju kontrolirati te teroristički napadi džihadista, koji stvaraju osjećaj da je Europa ranjiva i bez obrane.
Trenutno samo 26 posto Francuza smatra da su koristi članstva veće od nedostataka koje ono donosi, a isti postotak je zabilježen u Italiji, no s čak 40 posto onih koji misle da je članstvo u EU štetno za zemlju Francuzi vode po svom antieuropskom raspoloženju, a malo iza njih su Belgijanci, Nizozemci i Talijani.

Rezultati referenduma o Brexitu biti će tijesni

Da je od članstva u Europskoj uniji više štete nego koristi misli i 40 posto Britanaca, ali je broj onih koji smatraju suprotno 37 posto - mnogo više nego kod Francuza, što sugerira da će i rezultat referenduma o Brexitu biti tijesan.

"Rasprava o prednostima i nedostacima članstva u Velikoj Britaniji je trajno prisutna, dok je to u Francuskoj relativno nova pojava", kazao je komentirajući rezultate ispitivanja Yves-Marie Cann, politički analitičar Elabea koji smatra da će uspjeh antieuropske Nacionalne fronte na izborima nagnati stranke koje su proeuropski oprijentirane da tu debatu otvore i u Francuskoj i pokažu prednosti članstva.

Kod Francuza je vjera u Europsku uniju poljuljana zbog ekonomskih razloga i s pojavom krize jer su Francuzi očekivali da će EU zaštititi europsko tržište od globalnog liberalizma i konkurencije iz tržišta u razvoju, a događa se suprotno, pa je sada smatraju "trojanskim konjem" globalnih liberalističkih trendova, a euroskepticizam je pojačan velikom nezaposlenošću, migracijskom krizom koju EU ne zna riješiti zajedničlkim snagama, a posebno u zadnje vrijeme i terorističkim napadima na europske gradove, ocijenio je Cann.

Zanimljivo je da prema ispitivanju Elabea čak 54 posto Španjolaca, koji su prema EU najpozitivnije orijentirani, smatra da su prednosti članstva njihove zemlje u EU-u veće od nedostataka, što je bolji rezultat nego što je zabilježen u Njemačkoj za koju se misli da joj članstvo u Europskoj uniji koristi možda najviše.

Da su prednosti njemačkog članstva u EU-u veće od nedostataka navelo je 42 posto njemačkih ispitanika, manje od polovice, ali još uvijek znatno više nego u Francuskoj i drugim vodećim zemljama po euroskepticizmu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene