Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I Rusija će braniti Europu?

Francuski predsjednik iznenadio izjavom o odnosima s Turskom i Rusijom

Emmanuel Macron (Foto: LUDOVIC MARIN / AFP)
Emmanuel Macron (Foto: LUDOVIC MARIN / AFP) Foto: LUDOVIC MARIN / AFP
Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je kako se Europa više ne može oslanjati na Sjedinjene Države za svoju sigurnost te kako bi Francuska trebala izgraditi strateško partnerstvo s Rusijom i Turskom.

Macron je to rekao na konferenciji za novinare nakon susreta sa finskim kolegom Saulijem Niinisto u Helsinkiju. "Što se tiče cyber sigurnosti, što se tiče obrane, zapravo je moguće predvidjeti uvjete nove zajedničke arhitekture između Europske unije i Rusije", rekao je Macron. 

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan Čestitao Putinu na pobjedi Turski predsjednik Erdogan: "Turska je spremna pomoći kako bi Rusija i Ukrajina započele pregovore" Emmanuel Macron - 2 Dugo čekana protuofenziva Macron nakon sastanka: "Učinili smo sve da joj pomognemo"

"U našem interesu je da EU ima strateški odnosa s Turskom, kao is Rusijom koja donosi stabilnost, a koja će dugoročno donijeti više snage i koherentnosti".

Macron je ranije predstavio inicijativu za uspostavu europske vojne intervencijske sile koja bi se mogla brzo razmjestiti u slučaju krize.

Europska unija planira potrošiti 20 milijardi eura na obranu između 2021. i 2027. godine, pri čemu će većina biti korištena u istraživanje i razvoj novih vojnih tehnologija, prenosi sputniknews.com.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene