Francuski ministar okoliša Francois de Rugy, bliski saveznik predsjednika Emmanuela Macrona, podnio je ostavku u utorak nakon izvješća o skupim večerama plaćenima državnim sredstvima i zloupotrebi sustava subvencioniranog stanovanja.

Galerija


De Rugy je imenovan ministrom u rujnu 2018., a odlazak je objavio nakon objava ljevičarskog portala Mediapart.

Vezani članci Napad nožem kod Lyona u Francuskoj (Foto: AFP) - 1 Francuska izručuje Argentini policajca zvanog "mesar" zbog zločina u doba diktature Prosvjedi u Francuskoj (Foto: AFP) Francuski premijer ne odustaje od mirovinske reforme, sindikati prijete: "Neka posluša bijes građana"

"Napadi i linč medija na moju obitelj primorali su me na nužni korak nazad", kazao je de Rugy koji je bio i ministar države, što znači broj 2 u vladi nakon premijera Edouarda Philippea.

Novom ministricom okoliša imenovana je dosadašnja ministrica prometa Elisabeth Borne, objavila je Elizejska palača ne otkrivši tko će preuzeti funkciju ministra države.

Mediapart je objavio fotografije de Rugyja i njegove supruge novinarke kako uživaju u skupoj večeri sa skupim vinom i jastozima na Valentinovo, u vrijeme dok je bio predsjednik parlamenta 2017. i 2018. godine.

Portal tvrdi da je večera na račun poreznih obveznika bila izričito privatan događaj, dok se bivši ministar brani da je bila u sklopu njegova rada u Nacionalnoj skupštini.

Mediapart je otkrio i da je de Rugy iznajmio stan u svom Nantesu po nižoj cijeni, namijenjenoj onima s malim primanjima.

Navodi se i kako je njegova supruga kupila 500 eura vrijedno sušilo za kosu te da su renovirali svoj državni stan za 63 tisuće eura.

No najveću štetu ipak je izazvala fotografija s jastozima, u državi koja se i dalje oporavlja od mjeseci prosvjeda žutih prsluka. (Hina)

Ovo nisu istine: Bivši Vatreni pobijedio u Survivoru i zaradio četvrt milijuna eura!