Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Francuski dnevnik Le Monde u povijesnom štrajku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski dnevnik Le Monde danas je u povijesnom štrajku zbog najavljenog plana ukidanja 130 radnih mjesta i prodaje specijaliziranih priloga, među kojima je i legendarni Les Cahiers du cinema, jer ih uprava ocjenjuje neprofitabilnima.

Danas navečer prva izdanja Le Mondea neće se pojaviti na kioscima u Francuskoj, niti će biti drugih izdanja sutra, najavio je sam dnevni list na svojim stranicama jučer navečer, što je bio razlog rekordne prodaje od 320.000 primjeraka.

Pročitajte i ovo Teška nesreća u Sisku - 1 OZLIJEĐENA DVA RADNIKA Detalji urušavanja zgrade u Sisku: "Ovo je vrlo prometna ulica, moglo je doći do još veće tragedije" Narko bos pred Županijskim sudom - 1 Doveli ih specijalci FOTO Duge cijevi na ulicama Zagreba: Krijumčari kokaina dovedeni na sud

"To je prvi put nakon 1976. godine (da Le Monde štrajka) i prvi put u njegovoj povijesti da to čini zbog internih razloga", napominju Radiofrance internationale i televizija TV5.org.

Od 1944. godine, redakcija najuglednijeg francuskog dnevnika samo je jednom prekinula rad. Bilo je to 1976. godine kada je prosvjedovala protiv prelaska dnevnika France Soir u ruke grupe Hersant.

Grupa Le Monde, koja ukupno zapošljava 1.600 ljudi, u krizi je s dugom od 150 milijuna eura, a samo lani izgubila je 20 milijuna eura.

Upravni odbor najavio je stoga plan restrukturiranja do 2010.

Zaposlenici i sindikati reforme su nazvali prestrogima i neprihatljivima, a protive se i drugoj točki najavljenog plana, prodaji izdanja koje uprava smatra nestrateškima ili neprofitabilnima.

Na popisu za prodaju našla su se izdanja kao što su Fleurus Presse, časopis specijaliziran za mlade, mjesečnik Danse i publikacija Les Cahiers du cinema (Filmske bilježnice), utjecajni časopis za film, utemljen 1951.

I zaposlenici tih časopisa mogli bi štrajkati, ako nakon sastanka u utorak upravni odbor ne odustane od svojih planova. Štrajku bi se mogli pridružiti i zaposlenici svih magazina grupe Le Monde, a zaposlenici dnevnika u online izdanju (wwww.lemonde.fr), koji su zasebna filijala, također su najavili da će podržati štrajk.

Uprava kani uručiti otkaze za 85 do 90 novinara, što znači za četvrtinu novinara.

Neki vanjski analitičari ocjenjuju da Le Monde pati od preglomazne strukture i prevelikog broja zaposlenih i upozoravaju da je broj novinara u 15 godina narastao s 240 na 340.

S druge strane postoji opravdan strah da bi nakon restrukturiranja list mogao izgubiti na kvaliteti. Švicarski Le Temps pita se je li štrajk primjeren odgovor na teškoće u kojima se list našao jer se procjenjuje da jedan dan štrajka stoji oko 600.000 eura, a takav gubitak je nešto što dnevniku u ovome trenutku nije potrebno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene