Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlasti u Francuskoj odlučile su stati na kraj ilegalnom raseljavanju Roma. Tako su us rspnju jednostavno zatvorili 40 ilegalnih logora koje su naseljavali Romi.


700 stanovnika odlučili su protjerati u zemlje iz koji su došli, najavio je tada francuski ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux. Sve što ti Romi, većinom iz Bugarske i Rumunjske, posjeduju sada se nalazi u torbama i vrećicama, a oni sjede po ulicama, piše Deutsche Welle. 'Na ulicama se nalaze Romi s malom djecom, koja su uz to bolesna, a njihova će se situacija još i pogoršati', rekao je Michel Fevre iz udruge Rom Europe.

Vezani članci Pacijent u COVID bolnici, ilustracija Cijepljenje kasni, virus bukti: Istočna Europa bori se s najvećim širenjem zaraze od početka pandemije, gotovo 20 milijuna zaraženih Koronavirus u Rusiji Utjecaj snažnog širenja koronavirusa: Zatvaraju škole, vrtiće, trgovine...

U Francuskoj ima oko 600 logora, a Sarkozy je najavio da će ih polovica biti uklonjena do kraja listopada. Iz zemlje će ipak biti protjerani samo oni koji su počinili neko kazneno djelo, dok će ostali morati tražiti novo mjesto za spavanje. Osim romskih udruga, za sudbinu 15 tisuća francuskih Roma zabrinut je i UN, koji upozorava na rasizam. Jedan je UN-ov dužnosnik progon Roma u Francuskoj usporedio s nacističkim progonima, piše RFI.

UN je zabrinut i za ostale strance u toj zemlji, jer je najavljeno da će stranci koji imaju francusko državljanstvo, ostati bez njega ako počine neki zločin. 'Što je Francuz stranih korijena? Pitam se da li je ovo dozvoljeno prema Ustavu', zapitao se Gun Kut, turski inspektor u Francuskoj.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju