Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uglavnom mladi Afganistanci

Francuska: U ilegalnom kampu privedeno 278 imigranata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska policija jutros je privela 278 imigranata, među kojima 132 maloljetnika, pošto je u Calaisu otkriven veliki kamp imigranata koji su namjeravali prijeći u Veliku Britaniju, objavile su francuske vlasti.

Prošlog tjedna je francuski ministar za imigraciju Eric Besson najavio je evakuaciju kampa, koji je postao jedan od simbola potajne imigracije u Europu. Ministar Besson rekao je da je današnja operacija iznimno važna jer je riječ o glavnom kampu i da će sljedećih dana uslijediti druge. 'To nije humanitarni kamp, već kamp krijumčara ljudi s eksploatiranim žrtvama nasilja gdje vladaju zakoni džungle', zaključio je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Obustavljen promet Policija u Amsterdamu evakuirala stanicu metroa: Na mjestu događaja stručnjaci za eksploziv Davor Božinović Na državnoj granici Božinović obišao granicu i poslao poruku: "Možda bi htjeli žice, drugi bi htjeli da sve puštamo pa bi ovdje bile rijeke migranata"

Zatvaranje kampa nema smisla?

U tom kampu se prije nekoliko tjedana nalazilo između 700 i 800 ljudi, uglavnom mladih Afganistanaca Paštuna. Oni su dočekali dolazak policije uz pripremljene transparente kojima traže sklonište i zaštitu, azil i mir. U nazočnosti novinara skandirali su 'Bez deportacija' i tražili 'papire za sve'. Humanitarne udruge drže da su posljednjih tjedana stotine imigranata napustile kamp kako bi izbjegli uhićenja.

Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice ocijenilo je da zatvaranje kampa nazvanog 'džungla' u Calaisu neće riješiti probleme tih osoba. 'Koliko znamo, relativno mali broj ilegalnih imigranata je jutros još bio ondje dok je većina otišla negdje drugdje', rečeno je iz UNHCR-a. UN-ova agencija pozvala je francuske vlasti da se uvjere da je onima koji žele zatražiti zaštitu statusa izbjeglice osiguran pravedan i cjelokupan postupak podnošenja zahtjeva za azil uz pravo priziva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene