Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski sud u petak je odlučio prihvatiti tužbu kćeri milijarderke Liliane Bettencourt (87) protiv njezina prijatelja Francoisa-Marie Baniera kojega optužuje da je slabost njezine majke iskoristio kako bi od nje 'izmuzao' darove u vrijednosti od milijardu eura.


Fotografu Francoisu-Marieu Barnieru (62), poznatom po snimkama slavnih osoba, sudit će se 15. i 16. travnja 2010. zbog zloporabe oslabljene sposobnosti rasuđivanja milijarderke Bettencourt, što je po francuskom zakonu kažnjivo s tri godine zatvora i globom od 375.000 eura. Odluka znači da će se održati suđenje u aferi dostojnoj sage o jednoj od najbogatijih obitelji u Francuskoj koja vodi kozmetičko carstvo L'Oreal. Sud u Nanterreu, blizu Pariza, naredio je i medicinsko vještačenje Liliane Bettencourt koju bi zajedno trebalo provesti troje liječnika.

Vezani članci Milan Bandić Vještakinja dala iskaz u aferi Agram: Nepravilnosti u troškovnicima, pogodovalo se Pripuzovoj CIOS grupi Vladimir Šeks Vladimir Šeks tužio Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava: "Da, kako ne, istina je. To je u interesu države"

Nasljednica i najveća dioničarka L'Oreala, poznata kao najbogatija žena u Francuskoj i treća najbogatija osoba u zemlji, od početka je odbijala vještačenje, barem po uvjetima koje je odredio sud. Liliane Bettencourt uporno niječe da ju fotograf iskorištava i tvrdi da je on njezin dugogodišnji prijatelj. Kći jedinica Liliane Bettencourt, Francoise Bettencourt-Meyers već dvije godine pokušava dokazati na sudu da Francois-Marie Barnier, fotograf i umjetnik koji se bavi svime i svačime, godinama zlorabi smanjenu moć rasuđivanja njezine majke od koje je dobio darova u vrijednosti milijardu eura, što čekova, premija životnog osiguranja i slika poznatih majstora.

Odluka suda u Nanterreu objavljena je dva dana pošto je isti sud odbio staviti milijarderku pod skrbništvo, što je također tražila njezina kći. Ugledni odvjetnik Liliane Bettencourt, Georges Kiejman, bivši ministar pravosuđa, optužio je Francoise Bettencourt-Meyers da 'zlostavlja' majku. (Hina)