Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Francuska se vraća u NATO savez?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je na summitu NATO-a u Bukureštu kako očekuje ove godine odluku o povratku Francuske pod vojno zapovjedništvo Saveza, iz kojega se ta zemlja povukla 1966.

Sarkozy je u Bukureštu potvrdio i da će uputiti u Afganistan "dodatni bataljun" s više od 800 vojnika te iznio svoje stajalište o kandidaturi Ukrajine i Gruzije za ulazak u NATO, koju je nazvao "legitimnom", nakon što dvije zemlje obave "demokratsku preobrazbu".

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

"Krajem francuskog predsjedanja (Europskom unijom, u drugoj polovici 2008.), nastupit će trenutak za završetak tog procesa i donošenje potrebnih odluka da Francuska opet preuzme cjelokupno svoje mjesto u strukturama NATO-a", rekao je Sarkozy.

Francuska je najavila da je jačanje europske obrambene integracije njezin preduvjet za povratak pod zajedničko vojno zapovjedništvo iz kojega se povukao general Charles de Gaulle prije više od četiri desetljeća.

Djelomice se Francuska vratila u NATO 90-ih godina u doba predsjednika Jacquesa Chiraca.

Potpuni povratak u Savez mogao bi službeno biti objavljen na idućem summitu u travnju 2009., a koji bi Njemačka i Francuska, kako su najavile, zajednički organizirale u Strasbourgu i Kehlu, što znači s jedne i druge strane granice.

Sarkozy je rekao da je odlučio dodatni francuski bataljun rasporediti na istoku Afganistana i najavio da će "Francuska također preuzeti zapovjedništvo regije Centra (Afganistana) na godinu dana, počevši od ljeta" ove godine.

Francuska se zajedno s Njemačkom suglasila da je kandidaturu Gruzije i Ukrajine za NATO, a koju podržavaju Sjedinjene Države te zemlje središnje i istočne Europe, bolje odgoditi jer te dvije zemlje nisu ostvarile zadovoljavajuću demokratsku razinu i k tomu je njihova stabilnost suviše izložena ruskom nezadovoljstvu.

"Mi ćemo nastaviti raditi s njima, ohrabrivati ih u njihovoj demokratskoj preobrazbi", rekao je Sarkozy.

Zbog toga što nije postignuto suglasje, čelnici 26 zemalja NATO-a danas bi trebali odbiti dodijeliti Ukrajini i Gruziji status kandidata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene