Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuska je u ponedjeljak pristala prodati Rusiji vojne brodove tipa Mistral, izazvavši zabrinutost SAD-a da će to omogućiti Rusiji da zaprijeti Gruziji i drugim istočnoeuropskim saveznicima.


Rusija je od Francuske željela kupiti 21.300 tona težak nosač helikoptera kako bi modernizirala svoju opremu koja se tijekom petodnevnog rata s Gruzijom 2008. pokazala kao zastarjela. 'Francuska je pristala prodati brod (Mistral) Rusiji', rekao je Jacques de Lajugie, međunarodni direktor Opće uprave za oružje (DGA) koja je u nadležnosti ministarstva obrane. Francuska je članica NATO-a i spremnost da Rusiji proda naprednu tehnologiju koja se može upotrijebiti u sukobu s njezinim snagama ili snagama francuskih saveznika izazvala je zabrinutost ostalih članica NATO-a.

Objava vijesti o prodaji broda stigla je uoči posjeta Parizu američkog ministra obrane Roberta Gatesa koji je o tome pitanju razgovarao s francuskim kolegom Herveom Morinom. 'Naši prijatelji i saveznici u istočnoj Europi su nervozni zbog toga, osobito Gruzija. I to s dobrim razlogom', izjavio je glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell. 'Oni strahuju da bi novi vojni brodovi dodatno osposobili Rusiju da napadne Gruziju s Crnog mora', dodao je. 'Za nas je to problem i ministar Gates je to jasno rekao ministru Morinu, ali to je bila samo jedna od tema dugog, plodonosnog i prijateljskog radnog ručka', dodao je Morrell. (Hina)

Vezani članci Sigurna plovidba na Jadranu - 6 Bili smo u akciji s pomorskom policijom: Vozili prevelikom brzinom na samo sto metara od obale pa dobili 3000 kuna kazne Ruski brodovi, ilustracija (Foto: AFP) Rusija zaplijenila dva sjevernokorejska broda nakon što je jedan od njih započeo paljbu, ima i ozlijeđenih