Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Airbus A380

Pronađene pukotine u krilima aviona, zatražena hitna provjera: "Ovo je potencijalno opasno stanje"

Airbus A380 (Foto: AFP)
Airbus A380 (Foto: AFP) Foto: Afp
Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) objavila je da su "zabilježeni slučajevi pronalaska pukotina" u određenim dijelovima krila na avionima A380 koji su trenutačno aktivni u zračnom prometu.

Airbus, europska zrakoplovna kompanija sa sjedištem u Francuskoj, zatražit će od svih avioprijevoznika kod kojih se nalazi njihovih 25 najstarijih velikih aviona A380 kompletan pregled krila. Sve to događa se nakon što su u nekima od njih pronađene pukotine, priopćeno je iz EASA-e.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Airbus A380 poletio na prvi komercijalni let Slika nije dostupna Airbus A380 prvi put poletio s putnicima

"Ovo stanje, ako ne bude otkriveno i sanirano, smanjuje strukturni integritet krila aviona", navodi se u priopćenju EASA-e. "Za rješavanje ovog potencijalno opasnog stanja Airbus planira izdati poseban bilten s uputama o tome kako obaviti inspekciju aviona", dodaje se.

Nalog za provjeru stanja na krilima A380 još nije proveden. Francuski mediji javljaju da je EASA savjetovala ultrazvučno ispitivanje na 25 od ukupno 234 aviona A380. Posebna pažnja usmjerena je na avione starije od 15 godina. "Naše smjernice privremena su akcija provjere stanja na krilima aviona, a odnose se na 25 najstarijih aviona", navodi EASA. Na temelju rezultata inspekcije bit će poduzete daljnje mjere u vezi s ostalim avionima koji su u zračnom prometu.

Ovo nije prvi put da se Airbus A380, najveći putnički avion na svijetu, našao u problemima. Pukotine na krilima koštale su Airbus milijune eura u troškovima popravaka i usluga još 2012. godine, piše NDTV.

U svojem priopćenju, vezanom uz nove pukotine, Airbus navodi da "smjernice o inspekciji pokazuju da cijeli regulatorni proces dobro funkcionira" te da je toj kompaniji "sigurnost glavni prioritet u zrakoplovstvu". Airbus je u veljači ove godine najavio da odustaje od gradnje aviona A380. Iako je avion dobio brojne pohvale putnika, nije uspio osvojiti dovoljno zrakoplovnih tvrtki i time opravdati ogromne troškove proizvodnje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene