Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuska neće podržati težnje bivših sovjetskih republika Gruzije i Ukrajine da postanu članice NATO-a, izjavio je francuski premijer Francois Fillon.


"Francuska neće dati zeleno svjetlo ulasku Ukrajine i Gruzije", rekao je Fillon za radio France Inter.

Vezani članci Predsjednik RH Zoran Milanović na službeno fotografiranje jedini je došao bez zaštitne maske Što bi rekao Beroš?! Milanović jedini među NATO-ovim liderima bez maske na licu Zoran Milanović Dayton ubačen u deklaraciju samita NATO-a, Milanović: "Nisam zaprijetio. Nakon šest dana ignoriranja naše molbe, riješeno je u pola minute"

"Francusko mišljenje razlikuje se od mišljenja SAD-a o tom pitanju", kazao je.

Čelnici NATO održat će summit ovog tjedna u Rumunjskoj, a Gruzija i Ukrajina se nadaju da će tamo dobiti poziv u Akcijski plan za članstvo (MAP).

"Mi se protivimo ulasku Gruzije i Ukrajine u članstvo NATO-a jer smatramo da to nije pravi odgovor na ravnotežu snaga u Europi i između Europe i Rusije i stoga želimo imati dijalog s Rusijom o tom pitanju", rekao je Fillon dodajući da će francuski predsjednik to reći sutra u Bukureštu. 

Ulazak Ukrajineu NATO izazvao bi krizu između Kijeva i Moskve

Ulazak Ukrajine u NATO izazvao bi "duboku krizu" između Kijeva i Moskve, upozorio je u utorak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Grigorij Karasin, prenose ruske agencije.

"Ulazak Ukrajine u NATO doveo bi do duboke krize u rusko-ukrajinskim odnosima, što bi negativno djelovalo na europsku sigurnost", rekao je Karasin ruskim zastupnicima, prenosi agencija Interfax. Sastanak NATO-a će se održati ovog tjedna od 2. do 4. travnja u Bukureštu, a američki predsjednik će u utorak posjetiti Ukrajinu.

"Pristupi li Kijev NATO-u to će zahtijevati promjenu prioriteta naše strateške sigurnosti", dodao je zamjenik ministra ne preciziravši radi li se o diplomatskom ili vojnom odgovoru.