Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Francuska ne podržava ulazak Ukrajine i Gruzije u NATO, Moskva predviđa krizu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska neće podržati težnje bivših sovjetskih republika Gruzije i Ukrajine da postanu članice NATO-a, izjavio je francuski premijer Francois Fillon.

"Francuska neće dati zeleno svjetlo ulasku Ukrajine i Gruzije", rekao je Fillon za radio France Inter.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski Članak 5. Ukrajina neće dobiti poziv za NATO: To bi zapravo značilo sukob s Rusijom Ilustracija Tenzije i težnje Ako Ukrajina izgubi rat, mađarski krajnji desničari žele dio teritorija: ''Naša poruka je vrlo jednostavna''

"Francusko mišljenje razlikuje se od mišljenja SAD-a o tom pitanju", kazao je.

Čelnici NATO održat će summit ovog tjedna u Rumunjskoj, a Gruzija i Ukrajina se nadaju da će tamo dobiti poziv u Akcijski plan za članstvo (MAP).

"Mi se protivimo ulasku Gruzije i Ukrajine u članstvo NATO-a jer smatramo da to nije pravi odgovor na ravnotežu snaga u Europi i između Europe i Rusije i stoga želimo imati dijalog s Rusijom o tom pitanju", rekao je Fillon dodajući da će francuski predsjednik to reći sutra u Bukureštu. 

Ulazak Ukrajineu NATO izazvao bi krizu između Kijeva i Moskve

Ulazak Ukrajine u NATO izazvao bi "duboku krizu" između Kijeva i Moskve, upozorio je u utorak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Grigorij Karasin, prenose ruske agencije.

"Ulazak Ukrajine u NATO doveo bi do duboke krize u rusko-ukrajinskim odnosima, što bi negativno djelovalo na europsku sigurnost", rekao je Karasin ruskim zastupnicima, prenosi agencija Interfax. Sastanak NATO-a će se održati ovog tjedna od 2. do 4. travnja u Bukureštu, a američki predsjednik će u utorak posjetiti Ukrajinu.

"Pristupi li Kijev NATO-u to će zahtijevati promjenu prioriteta naše strateške sigurnosti", dodao je zamjenik ministra ne preciziravši radi li se o diplomatskom ili vojnom odgovoru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene