Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka donjeg doma parlamenta

Francuska korak bliže legalizaciji gay brakova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Početkom travnja konačni bi pečat na prijedlog zakona koji je podijelio Francusku trebao dati Senat. danas je to učinio donji dom parlamenta. Aktom se legaliziraju homoseksualni brakovi, a takvim se parovima dozvoljava i posvajanje djece.

Donji dom francuskog parlamenta podržao je u utorak istospolni brak, utirući put njegovom ozakonjenju, izvješćuje u utorak Reuters i podsjeća da su protivnici i zagovornici istospolnih brakova nedavno na ulicama okupili stotine tisuća ljudi diljem Francuske.

Radi se o najznačajnijoj društvenoj reformi u Francuskoj od ukidanja smrtne kazne 1981., a protive joj se konzervativci u većinski katoličkoj zemlji, francuski muslimani i kršćani evangelici. Francuska broji oko pet milijuna muslimana te oko 500.000 Židova.

Pročitajte i ovo Francuski predsjednik Emmanuel Macron Oslobađanje taoca prioritet Macron poručio izraelskom premijeru: "Vaše operacije u pojasu Gaze moraju prestati" Xi Jinping i Emmanuel Macron Diplomatski odnosi Kineski predsjednik sastao se s Macronom: Stiže i u hrvatsko susjedstvo

>> Britanski parlament u prvom glasovanju podržao istospolne brakove

Pod pretpostavkom da prijedlog zakona potvrdi i Senat na glasovanju 2. travnja, Francuska će se pridružiti 11 ostalih zemalja, uključujući Belgiju, Nizozemsku, Portugal, Španjolsku, Švedsku, Norvešku i JAR, gdje su istospolni brakovi legalni. U SAD-u su istospolni brakovi legalni u devet saveznih država i Washington D.C-u.

Poznat u Francuskoj kao "brak za sve", prijedlog zakona o homoseksualnim brakovima pokazao je podijeljenost društva. Prema anketi CSA, 51 posto ispitanika podržava gay brakove, a 43 posto je protiv. Inače, prijedlogom se gay parovima dozvoljava i posvajanje djece.

Pristup lezbijskih parova umjetnoj oplodnji se pokazao težim slučajem, pa će se o prijedlogu zakona koji bi to omogućio raspravljati kasnije tijekom godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene