Fotoreporter i suradnik portala DNEVNIK.hr Fabio Šimičev, trenutno se nalazi u Ruandi, u mjestu Kivum. Ondje već desetljećima živi fra Ivica Perić koji svojim sugrađanima nesebično pomaže. Ravnatelj je lokalne škole, pomaže zajednici na različite načine, a nedjeljom vodi euharistiju u župnoj crkvi gdje je pokopan fra Vjeko Ćurić, koji je u Ruandi ubijen 1998.

Galerija


Župu u Kivumu, u Ruandi, vodi fra Ivica Perić, koji ondje živi i radi od 2003. godine. U crkvi, gdje nedjeljom fra Perić vodi euharistiju, pokopan je njegov prijatelj, fra Vjeko Ćurić, koji je ubijen 1998. u ratu koji je tada vladao Ruandom. Fra Ćurić je spasio tisuće Tutsija, a od njih je i ubijen sprječavajući osvetu nad suparničkim Hutuima.

Vezani članci Akcija Mastercarda i Konzuma za smanjenje siromaštva u Svijetu Treću godinu zaredom Konzum i Mastercard ujedinjuju snage u borbi protiv siromaštva djece Jean-Claude Juncker (Foto: Screenshot/RT) Predsjednik Europske Komisije bakljom zamalo zapalio predsjednika Ruande i njegovu ženu

U Kivumu je trenutno i fotoreporter Fabio Šimičev koji prati i snima svakodnevicu fra Ivice Perića, Hrvata iz BiH. Osim što vodi euharistije u župnoj crkvi, fra Perić je i ravnatelj škole Otac Vjeko, koja ime dobila po njegovom ubijenom prijatelju i čovjeku koji je pomogao na tisućama ljudi, fra Vjeki Ćuriću.

Misa u Kivumu, u Ruandi, koju vodi fra Ivica Perić (Foto: Fabio Šimičev) - 11
Misa u Kivumu, u Ruandi, koju vodi fra Ivica Perić (Foto: Fabio Šimičev) - 6 Foto: Fabio Šimi?ev

Škola Otac Vjeko osnovana je u Kivumu 1999. godine. Broj učenika raste iz godine u godinu. Cilj škole je kroz edukaciju pomoći mladima iz Kivuma da iskoriste svoje talente te da mogu sami u konačnici pomoći i sebi i obitelji, ali i čitavom mjestu Kivum. Fra Ivica Perić omiljen je u Ruandi i doista iz dana u dan nesebično pomaže svojim sugrađanima da si osiguraju što kvalitetniji život i budućnost.

Svi koji žele, mogu pomoći školi Otac Vjeko kroz donacije, a fra Ivica Perić naglašava: "Djeca Kivumua ne traže milostinju, nego pravo na školovanje".

Misa u Kivumu, u Ruandi, koju vodi fra Ivica Perić (Foto: Fabio Šimičev) - 11
Misa u Kivumu, u Ruandi, koju vodi fra Ivica Perić (Foto: Fabio Šimičev) - 8 Foto: Fabio Šimi?ev

"Mi prakticiramo zajedničku 'blagajnu' iz koje zajamčeno financiramo školovanje djece do završetka škole. Riječ je o zajedničkom budžetu i sve donacije idu u njega. U njega se slijevaju sve donacije – i one od 5 kuna i one od 55 i one od 555 kuna. Nama je svaka donacija jednako vrijedna, jer znamo da je došla od srca! Na početku školske godine znamo koliko imamo sredstava na raspolaganju da djeci omogućimo školovanje, svakodnevni ručak i uniforme. I na temelju tog budžeta upisujemo novu djecu u školu. Ovakav naš pristup se pokazuje toliko uspješnim da smo u mogućnosti svake godine uvoditi sve više noviteta u školovanju, ali i prehrani učenika za koje skrbimo", pojašnjava fra Ivica.

Kako izgleda proslava euharistije u župnoj crkvi u Kivumu pogledajte u priloženoj fotogaleriji.

Misa u Kivumu, u Ruandi, koju vodi fra Ivica Perić (Foto: Fabio Šimičev) - 11
Misa u Kivumu, u Ruandi, koju vodi fra Ivica Perić (Foto: Fabio Šimičev) - 10 Foto: Fabio Šimi?ev