Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ribari su u meksičkom zaljevu u mreži izvukli nevjerojatno rijedak primjerak goblinskog morskog psa, prethistorijskog izgleda. To je tek drugi put ikad da je ta vrsta viđena uživo.


Riječ je o najmanje poznatom članu obitelji morskih pasa, a da je doista rijedak svjedoči i činjenica da je prvi put viđen tek prije 10 godina te nikad prije iili poslije, sve do 19. travnja, kad ga je mrežom sa oko 600 metara dubine izvukao ribar Carl Moore nedaleko od obale Key Westa na Floridi.

Vezani članci Savezna tužba zbog uhićenja dječaka - 5 Potresna snimka: Policajci uhitili uplakanog osmogodišnjaka, odvjetnik najavio tužbu protiv policije i škole Dolazak uragana Uragan Isaias prijeti Floridi: Donosi snažne oluje, kišu i vjetrove, stanovnici se opskrbili zalihama

Moore tvrdi kako je izmjerio dužinu goblina i dobio oko 5,5 metara. Napravio je nekoliko fotografija mobitelom i odmah ga vratio nazad u ocean, prenosi chron.com.

VIDEO Neviđeno: Na jelovniku morskog psa našao se - morski pas!

Slučaj je prijavio američkoj Službi za oceane i atmosferske prilike (NOAA) tek 1. svibnja, a znanstvenici su ga odmah zasuli pitanjima o ulovu.

Goblinski morski pas jedinstven je po ružičastoj boji kože, dugoj njušci ispod koje se skrivaju oštri zubi, koji strše prema van i daju mu ukupno gledano prethistorijski izgled. Njegov izgled mu je donio i nadimak 'živući fosil'.

'Mi ne znamo niti do koje dobi mogu živjeti, koliko mogu narasti', ističe John Carlson, stručnjak za morske pse pri NOAA.

Moore se bavi lovom na škampe već 50 godina, a ulov od 19. travnja mu je najveći u ribarskoj karijeri. 'Dečki iz NOAA su mi rekli da sam vjerojatno jedan od 10 ljudi koji su ga ikad vidjeli živog', rekao je Moore na kraju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook