Obavijesti Video Pretražite Navigacija

FOTO: Prijevare koje su zavarale svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogledajte našu galeriju najpoznatijih svjetskih obmana i procijenite bi li možda i vas uspjele zavarati.

Vila iz Cottingelya – Elsie Wright i Frances Griffiths imale su samo 16 i 10 godina kada su napravile ovu lažnu fotografiju vile u njihovom vrtu. Čak su uspijele prevariti tvorca Sherlocka Holmesa i poznatog pisca Arthura Conana Doylea koji je povjerovao u ovu fotografiju. 

Pročitajte i ovo Euro: Ilustracija - 1 "UOPĆE NISAM SKUŽILA" Euro ili nešto drugo? Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila znaju li građani prepoznati lažnjake Slika nije dostupna CRNI PETAK Ljubiteljima niskih cijena stiže najdraži petak u godini, policija upozorava na prijevare

Turist iz 11.9. – Ova internetska obmana prema kojoj je fotografija navodno snimljena samo trenutak prije udara aviona u Svjetski trgovački centar dokazana je kao prijevara. 

Čudovište iz Loch Nessa –Poznata fotografija Nessie zapravo je osveta Chrisa Spurlinga novinama Daily Mail, koji je u istima osramoćen zbog jednog drugog slučaja. Radi se zapravo o igrački podmornici na koju je montirana lažna glava.
Milli Vanilli – Pop duo koji je zaradio milijune, otkriven je kao prijevara kada se snimka na koju su pjevali prekinula usred koncertne izvedbe. Priznali su da nikada nisu otpjevali ništa od svojih pjesama, a milijuni bijesnih Amerikanaca tužili su njihovu izdavačku kuću ˝Arista Records˝ zbog povrata novca. 

Čovjek iz Piltdowna – Ovi lažni fosili zavarali su znanstvenike u Britanskom muzeju, koji su pomislili da se radi o izgubljenoj karici između čovjeka i majmuna. U stvari radilo se o nakupini kostiju različitih životinja, a do danas nije otkriveno tko je tvorac prijevare. 

Rat svjetova – Filmski režiser Orson Welles je 1938. producirao radio prijenos novele H.G. Wellsa o izvanzemaljskoj invaziji. To je učinjeno toliko realistično da su milijuni Amerikanaca pomislili kako se radi o stvarnoj invaziji te u panici napustili svoje domove. 

Izvanzemaljac iz Roswella – Britanski filmski producent Ray Santilli tvrdio je kako je došao u posjet snimke iz 1947. koja pokazuje obdukciju izvanzemaljaca nakon što se njihov leteći brod srušio. No u stvar,i on sam je bio tvorac tog filma skoro 50 godina kasnije. 

Eiffelov toranj – Victor Lustig, poznati francuski prevarant  1925. obmanuo je trgovca metalnim otpadom Andrea Poissona, uvjerivši ga da francuska vlada želi srušiti Eiffelov toranj. Lustig se izvukao bez kazne jer je Poisson bio toliko osramoćen, da ga nije želio prijaviti policiji. 

Vortigern – Ne radi se o suparniku Harryja Potera već o lažnom Shakespeareu kojeg je napisao William Ireland 1796, dokazujući kako obmane nisu ništa novo. Kazališni komad je bio toliko loš da je izveden samo jednom, a Ireland je na kraju priznao prijevaru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene