Zahodske školjke, noćne posude i drugi predmeti koji služe obavljanju prirodnih potreba izloženi su u muzeju u Pragu koji tvrdi da je najveći na svijetu toga tipa.


Posude svih vrsta, različitih oblika i veličina, od porculana, drveta, metala i plastike, kao i toaletni papir, nalaze se među izložbenim eksponatima. "Sve je počelo s otkrićem povijesnih pomagala u utvrdi iz 10. stoljeća u blizini Praga", kazao je kustos Jan Sedlaček (59).

Vezani članci Turisti u Pragu Drastično pao broj noćenja u jednoj od omiljenih turističkih destinacija u Europi Prosvjed u Češkoj protiv premijera Babiša (Foto: AFP) - 2 Više od 120.000 Čeha prosvjedovalo protiv premijera: ''Više nećemo tolerirati da nas pljačka!''

"Željeli smo znati kako su ljudi nekad obavljali nuždu i počeli smo skupljati predmete. Došli smo do njih oko 300 i odlučili ih pokazati javnosti", kaže taj muškarac koji upravlja muzejom uz pomoć svoje supruge i njihovo šestero djece.

Kaže da je potrošio oko 360.000 eura za svoju kolekciju koju je početkom godine izložio u Pragu.

Među predmetima nalazi se posuda posebno izrađena za Napoleona Bonapartea, kao i njemačka kaciga iz Drugog svjetskog rata koja je služila za nuždu.

Muzej se prostire na dva kata jedne stare kuće u Pragu a posjeti ga oko 600 posjetitelja mjesečno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook