Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekstremisti pred sudom

FOTO Pogledajte što je policija pronašla kod čelnika Zlatne zore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka je policija počela s izvođenjem uhićenih pripadnika ekstremno desne političke stranke Zlatne zore pred sud, a objavljeno je i što je otkriveno u domovima stranačkih lidera.

Grčka je policija započela s izvođenjem uhićenih članova ekstremno desne grčke političke stranke Zlatne zore pred sud. Za početak su istražnom sucu dovedena četvorica 'običnih članova', dok će ostalih devet uhićenih, uključujući predsjednika stranke Nikolaosa Mihaloliakosa te njegova zamjenika Hristosa Papasa, na sud biti dovedeni naknadno.

Pročitajte i ovo Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama Ilustracija Crna kronika Pritvoren zbog pokušaja ubojstva i zlouporabe droga kraj Poreča

>> Grčka: Uhićen lider Zlatne zore i još 14 članova, desnica prijeti neredima!

Svi se terete da su se udružili u zločinačku organizaciju te da su počinili najmanje 32 kaznena djela, a optužbe su pred njih iznesene nakon ubojstva jednog poznatog grčkog repera, čije su pjesme obilovale antifašističkim stihovima.

U međuvremenu, policija je objavila rezultate pretrage domova i ureda vodstva Zlatne zore, u kojima je pronađena veća količina nacističkih rekvizita i nešto oružja. Među rekvizitima je bilo zastavica s kukastim križevima, knjiga o Hitleru, ali i nekoliko boca vina s etiketama na kojima su bili nacistički i fašistički simboli.

Reuters javlja da su zastavice i nacistički šljemovi pronađeni u obiteljskoj kući drugog čovjeka stranke Papasa, a kod njega su otkrivena i vina s likom Benita Mussolinija te pištolj. Kod drugih su članova stranke otkriveni razni drugi rekviziti, a od oružja se ističe i nož, koji se dovodi u vezu s ubojstvom 34-godišnjeg repera.

Pavlos Fisas je nasmrt izboden, nakon čega su na ulicama diljem Grčke izbili prosvjedi, a policija je odmah pokrenula istragu i akciju protiv Zlatne zore, treće najjače političke stranke u Grčkoj, čiji lideri gotovo otvoreno koketiraju s neonacizmom.

U samoj policiji su također izvršene određene kadrovske rošade, s obzirom na optužbe javnosti da je Zlatna zora u snagama reda imala svoje 'ćelije'. Dosad su dvojica policajaca i uhićena. Vlada premijera Antonisa Samarasa najavila je donošenje zakona kojim bi se govor mržnje kažnjavao.

U Zlatnoj zori sve optužbe na svoj račun demantiraju. Ovo je dosad najžešći obračun s nekom političkom strankom u Grčkoj još od 1974. godine, kada je ondje okončana vojna diktatura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene