Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vulkanska erupcija kod Tonge

FOTO Spektakularno rađanje novog otoka u Tihom oceanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vulkan u erupciji u polinezijskom arhipelagu Tongi stvorio je novi otok zbog enormnog volumena stijena i pepela koji izbacuje već gotovo mjesec dana.

Vulkan smješten na oko 65 km sjeverozapadno od glavnog grada Kraljevine Tonga Nuku'alofe probudio se 20. prosinca prvi put u pet godina, objavilo je ministarstvo za prirodne resurse.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon Olimpijskih igara Potvrdili prvi slučaj korone od početka pandemije: Premijer pozvao građane da se pripreme na ograničenja Indonezijski ribar (Foto: Arhiva/AFP) Čudo na Tihom oceanu Tinejdžer preživio 49 dana na ribarskoj splavi: Pio morsku vodu i jeo ribu koju je mogao uloviti

Erupcija je krenula iz dva kratera, jednog na nenastanjenu otoku Hunga Ha'apai, a drugom pod morem na oko 100 metara od obale.

VIDEO Snimio zastrašujući prizor, ali ne bez posljedica

Stručnjaci su pregledali zonu brodom i ustanovili da je erupcija promijenila krajolik. "Novi otok širok je više od kilometra, dug dva kilometra a visok stotinjak metara", priopćilo je ministarstvo.

Erupcija je prouzročila veliku štetu na vegetaciji na otocima Hunga Tonga i Hunga Ha'apai.

Tonga je država u istoimenoj polinezijskoj otočnoj skupini u jugozapadnom dijelu Tihog oceana, istočno od Fidžija, a obuhvaća više od 170 otoka ukupne površine 748 četvornih kilometara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene