Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestalo jezero

Po prvi put snimljeno što se nalazi ispod ove zamrznute površine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispod zamrznute površine Greenlanda nalazi se velika mreža kanala, pukotina i bazena - ukratko "glacijalna vodoinstalacija".

Prije nekoliko godina, voda iz jednog subglacijalnog jezera na Greenlandu odjednom je nestala, a površina je usljed toga utonula, što su zabilježili NASA-ini sateliti. Znanstvenici su nastalu formaciju u ledu nazvali "rukavica".

Pročitajte i ovo Vulkan na Islandu - 4 Stručnjaci upozoravaju Očekuje se nova erupcija vulkana na Islandu: "Trebamo biti spremni" Posljedica poplava u Indiji Mnogo nestalih Raste broj poginulih nakon strašnih poplava u Indiji: "Da smo ostali još dvije minute, utopili bi se"

Ono što se s vodom iz tog jezera dogodilo jest da je istekla u obližnji fjord negdje između kolovoza i rujna 2011. godine. Brzina kojom je voda nestala ostavila je geologe zapanjenima, a oni su oko tog događaja u međuvremenu napravili i studiju, koja je objavljena u uglednom znanstvenom časopisu Nature.

"Voda je tekla iz jezera brzinom 215 kubičnih metara po sekundi i uzrokovala ledenu površinu iznad da propadne, formirajući tako 70 metara dubok bazen. Taj događaj odvoda je vjerojatno prvi ikad zabilježen brzi odvod subglacijalnog jezera na Greenslandu", ističe Kelly Brunt, NASA-ina geologinja.

Jezero se u međuvremenu ponovno polako puni vodom, no veze s tim punjenjem izglednije je, imaju same klimatske promjene i topljenje leda na Arktiku, prenosi Gizmodo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene