Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija je mjesecima prikupljala dokaze protiv prosjaka prevaranata, a sada ih imaju i na 'bacanje'.


U Salzburgu, u Austriji, otkrivena je skupina rumunjskih prevaranata koji su, glumeći prosjake, mjesečno zarađivali i po 2.000 eura, piše javlja TZ.de.

Vezani članci Ilustracija Ozbiljno upozorenje policije: Pazite kome odgovarate na poziv i koga puštate u dom Koronavirus u svijetu - 3 Uvode stroge mjere za ulaz u zemlju i obveznu samoizolaciju: Novom odlukom obuhvaćen i dio Hrvata

Specijalne snage na tajnom zadatku uhodile su 11 Rumunja, pripadnika jedne prosjačke bande, koji preko dana glume osobe s invaliditetom, da bi ih po završetku 'radnog vremena' građani viđali kako šetaju gradom, ne samo kao zdrave, nego i egzistencijalno potpuno zbrinute osobe koje razgovaraju na iPhone, voze automobile...

Lažni prosjaci vole Salzburg, jer je 'posao' ondje unosniji nego u drugim europskim gradovima.

'Sigurno da još uvijek postoje prosjaci koji su siromaštvom primorani moliti građane da im udijele novac. Ipak, sve češće nailazimo na prevarante, koji zaista dobro zarađuju na ljudskoj dobrodušnosti i suosjećanju', izjavio je Franz Ruf, ravnatelj pokrajinske policijske inspekcije.

Zagreb: Bio prisiljen da prosi, dnevno dobivao oko 800 kuna

Šestorica prevaranata glumili su osobe s invaliditetom kako bi izazvali suosjećanje građana i turista, a petorica su im pomagali time što su ukrupnjivali sitan novac u bankama ili vozili prevarante s jednog mjesta na drugo. Oni su noćili na odmorištima u Salzburgu i okolici. Ova banda varala je širom Europe, a većina ima policijski dosje.

Policija je otkrila i Slovaka (52) iz Salzburga koji je četiri osobe tjerao na prosjačenje i prisvajao sav novac. On je svojim zemljacima oduzeo putovnice, tjerao ih da prose, a sav bi novac uzimao za sebe. Slovački prosjaci robovi su spavali na ulicama i dobivali po dva mala obroka dnevno. Na ovaj način 52-godišnjak je zaradio oko 63.000 eura (oko 500.000 kuna).

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook