Na nedavnoj satelitskoj snimci regije Azija-Pacifik vide se tri izražena tropska sustava: Phailin koji je jučer stigao do Indije, Nari i Wipha.


Pred tajfunom Phailin evakuirano je više od pola milijuna ljudi, što je najveća evakuacija u Indiji u zadnje 23 godine. Nakon što je sinoć stigao do obale, prema posljednjim podacima, poginulo je 10 osoba.  Četiri su osobe poginule od rušenja stabala, a jedna kada su se srušili zidove njezine kuće od nepečene opeke. U više je gradova nestalo struje, uključujući i glavni gard Odishe Bhubaneswar.

Vezani članci Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Što o proslavi Oluje kaže Hrvatski generalski zbor? "To je bila stožerna, emotivna i politička točka" Slika nije dostupna FOTO Prema razorenim Filipinima ide nova tropska oluja

>> VIDEO Najveća evakuacija u povijesti Indije: Snažan tajfun usmrtio 10 ljudi

Tu je i tajfun Nari. On je jučer, snagom kategorije tri udario na najveći filipinski otok Luzon. Posljednje vijesti govore da je poginulo 13 ljudi. Milijuni su ostali bez struje, a počinjena je i velika šteta. Nari je nakon Filipina ušao u Južno Kinesko more i kreće se prema Vijetnamu. Njegov ulazak na obale Vijetnama se očekuje tijekom ponedjeljka, piše Crometeo. Tada bi Nari, po zadnjim prognozama trebao biti tajfun druge kategorije.

Tajfun je razorni tropski vjetar koji se javlja potkraj ljeta ili na jesen na obalama i otočju Jugoistočne i Istočne Azije.

Posljednji sistem u nizu je tropska oluja nazvana Wipha. Oluja jača, istočnije od Filipinskog mora, a očekuje se njegovo kretanje prema Japanu. Iako seu petak činilo da će proći na sigurnoj udaljenosti od Japana, neke projekcije govore da bi tajfun Wipha sredinom slijedećeg tjedna trebao proći uz samu obalu središnjeg dijela Japana, vrlo blizu Tokiju. Prognozira se jačanje do kategorije tri, piše Crometeo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook