Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka tinejdžerica, koja je jedini slučaj u svijetu koji pati od sindroma X, vječno će ostati zarobljena u tijelu šestomjesečne bebe, a znanstvenici vjeruju kako njezini geni kriju tajnu vječne mladosti.


Vječno 'zamrznuta' u tijelu dojenčeta, Brooke Greenberg je visoka svega 76 centimetara i teška oko osam kilograma, a baš kao i pravom dojenčetu, potrebna joj je 24-satna njega roditelja, prenose američki mediji. Prvi testovi, koje su znanstvenici napravili, već su pokazali kako Brooke, koja je inače iz Baltimorea, pati od genetske mutacije, koja je 'isključila' njezinu sposobnost sazrijevanja i starenja. Znanstvenici isto tako vjeruju kako njezin jedinstveni genetski kod može otkriti tajne procesa ljudskog starenja.

Vezani članci Slika nije dostupna Otkrivena tajna mršavih ljudi! Slika nije dostupna Otkriveni geni za dug život

Jednom kad i ako ga znanstvenici uspiju dokučiti, ili otključati, ta bi se spoznaja mogla koristiti u tretiranju bolesti vezanih za starenje. 'Stanje u kojem se nalazi Brooke, otvara nam mogućnost i jedinstvenu priliku da razumijemo proces starenja. Mi mislimo kako ona ima mutaciju gena koji kontrolira starenje i tjelesni razvoj, pa se doima kako je zamrznuta u vremenu', objasnio je prof. Richard Walker, voditelj istraživačkog tima sa sveučilišta South Florida.

Smrtnost stavljena na test

'Ako usporedimo njezin genom s onim u normalne osobe, mogli bi smo pronaći te gene i vidjeti što točno oni rade i kako ih možemo kontrolirati', dodao je Walker. U međuvremenu, o Brooke se brinu njezini roditelji Howard i Melanie, te njezine tri sestre. Dosad je preboljela nekoliko po život opasnih bolesti, uključujući, srčane udare, napadaje i čireve, svi koji su bili uzrokovani njezinim bizarnim poremećajem. I dok Brooke ima mentalni stupanj razvoja kao u bebe, njezine kosti su na razini starosti 10-godišnjeg djeteta, što ostavlja mogućnost za nove zdravstvene komplikacije.

Liječnici ne znaju koju starosnu dob Brooke u ovakvom stanju može doživjeti, no s obzirom na njezine zdravstvene probleme, pretpostavljaju kako neće doživjeti sredovječnost. 'Postoji šansa da bar odgovorimo na pitanje zašto umiremo, ili da bar našu smrtnost stavimo na test', zaključio je njezin 53-godišnji otac Howard.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju