Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Preko fiskalnih blagajni, internetom povezanih s financijskom upravom od početka ovog mjeseca do petka potvrđeno je milijun izdanih računa, objavilo je ministarstvo financija.


U neobveznom probnom razdoblju koje je počelo 1. prosinca ispituje se nova tehnologija i učinkovitost naplate. Fiskalne blagajne od 2. siječnja iduće godine morat će imati svi koji prodaju robu i usluge. Trenutno poduzeća i drugi obveznici koji državi moraju plaćati PDV koriste 2082 takve elektroničke blagajne koji državi koriste za kontrolu priljeva.

Vezani članci Točenje goriva, ilustracija Slovenci uveli važnu promjenu: Pogledajte tko sve može točiti gorivo bez ikakve COVID potvrde Koronavirus, ilustracija - 2 Stožer objavio najnovije podatke: Opet raste broj novozaraženih, preminulo 12 osoba

Digitalne potvrde koje moraju imati svi korisnici takvih blagajni do sada je preuzelo 21.855 poreznih obveznika. Kad postanu obvezne za sve, očekuje se da će se dnevno na ministarstvu financija potvrđivati oko milijun izdanih računa.

Sustav obveznih fiskalnih blagajni uvodi se nakon višemjesečnih polemika i protivljenja, a vlada ga je obrazložila potrebom smanjivanja sive ekonomije i boljom naplatom poreza, pri čemu se oslanjala i na iskustvo Hrvatske.

Vlada je predviđala da postanu obvezne s 1. listopadom ove godine, ali se zbog komplikacija u tumačenju zakona primjena odgodila za nekoliko mjeseci, a računa se da će ovakva kontrola prihoda državnog proračuna donijeti 50 do 100 milijuna eura prihoda više na godišnjoj razini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook