Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mattelova poslovna jedinica Fisher-Price najavila je povlačenje oko 1,5 milijuna svojih igračaka kineske proizvodnje diljem svijeta, od čega gotovo milijun u Sjedinjenim Državama, zbog sumnje da boja koja je korištena u njihovoj proizvodnji sadrži previše olova.


Radi se o posljednjem u nizu sličnih incidenata koji su izazvali napetosti u američko-kineskim odnosima po pitanju sigurnosti kineskih proizvoda.

Vezani članci Slika nije dostupna Mattel se ispričao Kinezima Slika nije dostupna Walt Disney započinje testiranje igračaka

Mattel je priopćio da je njegov kineski partner opozvane igračke - među kojima su i među predškolcima popularni likovi iz poznate dječje serije Ulica Sezam, Elmo, Big Bird i Dora - proizvodio koristeći neodobreni pigment boje koja sadrži olovo.

Ta je kompanija najavila povlačenje oko 967.000 igračaka s američkog tržišta, te oko 533.000 s ostalih svjetskih tržišta, uključujući britansko, kanadsko i meksičko.

"Radimo na globalnoj razini", kazao je Jim Walter, viši dopredsjednik Mattelovog odjela za utvrđivanje kvalitete proizvoda, istakavši kako bi se odluka o povlačenju igračaka mogla odraziti na sva tržišta te kompanije.

Mattel je odbio navesti o kojem je kineskom proizvođaču riječ, ali je potvrdio da suradnja s njime traje već nekih 15 godina. 

"Razočarani smo jer se radi o jedinom proizvođaču s kojim imamo ugovor i dugogodišnji odnos, a koji nije poštivao Mattelove zahtjeve", kazao je Walter.

Olovna boja povezuje se sa zdravstvenim problemima kod djece, uključujući poteškoće u učenju i trajna oštećenja mozga.