Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Fisher-Price zbog previše olova povlači 1,5 milijuna igračaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mattelova poslovna jedinica Fisher-Price najavila je povlačenje oko 1,5 milijuna svojih igračaka kineske proizvodnje diljem svijeta, od čega gotovo milijun u Sjedinjenim Državama, zbog sumnje da boja koja je korištena u njihovoj proizvodnji sadrži previše olova.

Radi se o posljednjem u nizu sličnih incidenata koji su izazvali napetosti u američko-kineskim odnosima po pitanju sigurnosti kineskih proizvoda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Walt Disney započinje testiranje igračaka Slika nije dostupna Mattel povlači iz trgovina igračku Sarge

Mattel je priopćio da je njegov kineski partner opozvane igračke - među kojima su i među predškolcima popularni likovi iz poznate dječje serije Ulica Sezam, Elmo, Big Bird i Dora - proizvodio koristeći neodobreni pigment boje koja sadrži olovo.

Ta je kompanija najavila povlačenje oko 967.000 igračaka s američkog tržišta, te oko 533.000 s ostalih svjetskih tržišta, uključujući britansko, kanadsko i meksičko.

"Radimo na globalnoj razini", kazao je Jim Walter, viši dopredsjednik Mattelovog odjela za utvrđivanje kvalitete proizvoda, istakavši kako bi se odluka o povlačenju igračaka mogla odraziti na sva tržišta te kompanije.

Mattel je odbio navesti o kojem je kineskom proizvođaču riječ, ali je potvrdio da suradnja s njime traje već nekih 15 godina. 

"Razočarani smo jer se radi o jedinom proizvođaču s kojim imamo ugovor i dugogodišnji odnos, a koji nije poštivao Mattelove zahtjeve", kazao je Walter.

Olovna boja povezuje se sa zdravstvenim problemima kod djece, uključujući poteškoće u učenju i trajna oštećenja mozga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene