Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpora 62,1 posto glasača

Finski predsjednik Sauli Niinisto proglasio izbornu pobjedu

Sauli Niinisto (Foto: AFP)
Sauli Niinisto (Foto: AFP) Foto: Afp
Finski predsjednik Sauli Niinisto proglasio je izbornu pobjedu nakon što je u prvom krugu nedjeljnih predsjedničkih izbora ostvario golemu prednost ispred svojih protukandidata.

Nakon prebrojavanja oko 86 posto glasačkih listića, Niinisto je dobio potporu 62,1 posto glasača, objavilo je izborno povjerenstvo.

Pročitajte i ovo Donald Trump Novo proširanje? Finski predsjednik nije zabrinut zbog Trumpovih izjava: "Fokusirani smo na pristupanje NATO-u" Slika nije dostupna Niinisto pobjednik predsjedničkih izbora u Finskoj

"Jako sam iznenađen tako velikom potporom. Morat ću se jako potruditi kako bih je opravdao", rekao je Niinisto, koji će gotovo sigurno osvojiti svoj drugi šestogodišnji mandat na čelu Finske.

Drugoplasirani Pekka Haavisto, kandidat Zelenih, dobio je 13,1 posto. "Niinisto je očito pobijedio u ovoj utrci, toplo mu čestitam", rekao je Haavisto. U prvom krugu sudjelovalo je ukupno osmero kandidata.

Niinisto (69) je u prethodnom mandatu uspješno balansirao u odnosima s Rusijom i SAD-om. Održavao je redovite kontakte s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ojačao odnose s NATO-om premda zemlja nije članica.

Finski predsjednik sukreator je vanjske i obrambene politike zajedno s vladom, no inače mu je dužnost uglavnom ceremonijalna.

Niinisto je bio član stranke desnog centra Nacionalna koalicija, no sada je neovisan kandidat.

"Učinio sam sve što mogu kako bi se vodio dijalog između Rusije i Zapada, NATO-a, Europske unije i čak SAD-a", rekao je Reutersu u subotu.

Odvjetnik po zanimanju, Niinisto je bio ministar financija 1990-ih i postao poznat po mjerama štednje nakon recesije koja je zahvatila zemlju, kao i odluci da uvede euro. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene