Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Finski ministar smijenjen zbog slanja sms-ova striptizeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Finski ministar vanjskih poslova Ilkka Kanerva smijenjen je u utorak zbog brojnih SMS poruka što ih je slao jednoj "erotskoj plesačici".

Jyki Katainen, predsjednik stranke KOK čiji je Kanerva član, u utorak je izjavio da 60-godišnji Kanerva više ne uživa povjerenje i ugled koji su potrebni za nastavak rada na mjestu ministra.

Pročitajte i ovo Wang YI, kineski ministar obrane "Bit ćemo snaga mira" Ministar svjetske velesile priznao da je s Rusijom ostvaren potpuno nov model odnosa: "Produbit ćemo stratešku suradnju s Moskvom" Hrvoje Vojković Poduzetnik i političar Vojkoviću presudili tulipani i božuri: Pokušao izvući 400.000 eura

Vodstvo stranke predbacilo je Kanervi nedovoljnu sposobnost prosuđivanja u aferi s SMS-ovima.

Novi finski ministar vanjskih poslova bit će dosadašnji zastupnik u Europskom parlamentu Alexander Stubb, koji je u utorak navršio 40. godina. Stubb ima dugogodišnje iskustvo u europskoj politici. Između ostaloga, radio je u predstavništvu Finske pri EU-u u Bruxellesu, a bio je i savjetnik prijašnjeg predsjednika Europske komisije Romana Prodija.

Odluka da uskrati povjerenje Kanervi nije bila jednostavna, izjavio je Katainen, koji je za Kanervu rekao da je učinio mnogo za svoju zemlju te u roku od godinu dana "primjerno" izgradio finske međunarodne odnose.

Kanerva je dospio na naslovnice nakon što se saznalo da je jednoj 29-godišnjoj striptizeti u nekoliko tjedana poslao oko 200 "dvosmislenih" poruka na mobitel.

Striptizeta je te poruke prodala bulevarskom listu "Hymy", koji je u utorak objavio neke od njih.

Kanerva je u početku pokušao ignorirati aferu, a kasnije je tvrdio da je striptizeti poslao samo nekoliko poruka u povodu njezine namjere da nastupi na jednoj proslavi u ministarstvu vanjskih poslova.

Ni kasnije javno priznanje i isprika nisu mu pomogli da zadrži položaj.

Kanerva je i prije imenovanja na ministarsku dužnost 2007. bio na naslovnicama nakon što je poznanicama iz noćnog kluba u glavnom gradu Estonije Tallinnu slao brojne SMS poruke seksualnog sadržaja.

Predsjednik stranke Katainen strahovao je da će se to ponoviti i uoči imenovanja za ministra od njega iznudio obećanje da će čuvati ugled stranke.

"Nije održao obećanje", izjavio je Katainen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene