Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Finska i Estonija razmotrit će gradnju podmorskog tunela koji bi povezao njihove glavne gradove, prenosi BBC.


Tunel koji bi koštao 13 milijardi eura povezao bi Helsinki i Tallinn, koje razdvaja Baltičko more.

Vezani članci Slika nije dostupna Finci ništa ne prepuštaju slučaju i pripremaju podzemni grad prije najveće ruske vojne vježbe Slika nije dostupna Talijanima prekipjelo, ovaj put su i zaprijetili

Deseci tisuća Estonaca putuju u Helsinki na posao, a mnogi finski turisti posjećuju Tallinn, jedan od najljepših baltičkih gradova. Dva grada sada su povezana brzim trajektnim linijama, a putovanje traje između dva i dva i pol sata. Podzemnim željezničkim tunelom putovanje bi se skratilo na 30 minuta.

"Helsinki i Tallinn zajedno čine ekonomsku zonu s otprilike milijun i pol ljudi. Kako bi potpuno iskoristili taj potencijal, transport između dva grada mora biti brži i lakši nego što je sada", kaže se u priopćenju gradskih vlasti Helsinkija.

Projekt je dio šireg sporazuma o unapređenju prometne povezanosti koje su dvije zemlje potpisale 5. siječnja. Bio bi također nadogradnja postojećim planovima Estonije, Litve i Latvije o gradnji baltičke brze željeznice koji bi povezao Tallinn i poljski glavni grad Varšavu do 2025. godine. (Hina)