Izbori, ilustracija (Foto: Duško Jaramaz/Pixsell)
Izbori, ilustracija (Foto: Duško Jaramaz/Pixsell)

Finci, nakon četiri godine života s mjerama štednje koje su izvukle zemlju iz recesije, u nedjelju su počeli izlaziti na parlamentarne izbore na kojima bi socijaldemokrati mogli pobijediti ultradesnicu.


Prema anketama oporbeni finski socijaldemokrati vjerojatno će postati najjača finska stranka i preuzeti ključnu ulogu u formiranju buduće vlade nakon parlamentarnih izbora.

Vezani članci Pedro Sanchez (Foto: AFP) Španjolci izlaze na četvrte parlamentarne izbore u četiri godine Klaus Iohannis (Foto: AFP) Počeli predsjednički izbori u Rumunjskoj: Ankete daju prednosti Klausu Iohannisu

Birališta su otvorena u 9 sati ujutro, a gotovo 1,5 mlijuna birača odnosno više od trećine birača već je glasalo zahvaljujući mogućnosti ranijeg glasanja.

Prema istraživanjima javnog mnjenja provedenima uoči izbora Socijaldemokrati koje vodi bivši ministar financija Antti Rinne trebali bi osvojiti 20-ak posto glasova ispred ultradesnih Pravih Finaca i desne Stranke narodne koalicije koje dijele drugo mjesto s oko četiri posto manje od socijaldemokrata.

Odlazeća vladajuća koalicija koju čini Centar premijera Juhe Sipile, Nacionalna koalicijska stranka i euroskeptična Plava reforma vodila je od 2016. politiku štednje koja je izvela zemlju iz recesije.

No, kaže Antti Rinne "moramo nači načine da finsko društvo bude održivo a porezna politika to sama ne može učiniti".

Čelnik socijaldemokrata Rinne mogao bi Lijevi savez i Zelene pozvati na pregovore o sastavljanju lijeve koalicijske vlade, ocjenjuje profesor političkih znanosti Sveučilišta u Helsinkiju Jan Sundberg.

Rinni će za parlamentarnu većinu uz to vjerojatno trebati ili Sipilin Centar ili konzervativce.

Birališta se zatvaraju u 20 sati po lokalnom vremenu, a prvi rezultati očekuju se oko ponoći. (Hina)