Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina, osobito njen glavni grad - Peking, godinama se bori sa smogom.


Dvosatni dokumentarni film o zagađenju zraka u Kini, koji je u samo tjedan dana pogledalo 200 milijuna ljudi, kineske su vlasti povukle sa svih važniji internet stranica u toj zemlji, javlja CNN.

Novoimenovani ministar zaštite okoliša Kine u subotu je na konferenciji za novinare ignorirao pitanja stranih dopisnika o 'nestanku' filma koji je samo tjedan dana ranije hvalio. Bez imalo ironije obećao je da će biti transparentni i da će građani Kine moći nadgledati što država radi po pitanju smanjenja zagađanja okoliša, osobito zraka. Dokumentarac 'Under the dome' (Pod kupolom) je napravila ugledna kineska novinarka Chai Jing.

'Smog je poput bilo kojeg drugog problema u Kini - ako kopate duboko, prije ili kasnije doći ćete do politike, odnosno državnog sustava', pojašnjava Yao Bo, novinar komentator i dodaje kako je u dokumentarcu, osim zagađenja, očito propitivan i politički sustav.

Vezani članci Smog u New Delhiju (Foto: AFP) - 1 Indija prisiljena provoditi neobično pravilo za vozače: Zbog smoga uveden sustav ''par-nepar'' Slika nije dostupna Kinezi objavljuju zapanjujuće rezultate tajnog istraživanja zagađenosti tla

Može li ovaj VIDEO spasiti Kinu?

'Mislim da je film državne cenzore očito uhvatio nespremne, no na kraju su postupili onako kako se od njih i očekivao', kazao je Bo i zaključio kako je u Kini državnoj vlasti stalo do okoliša koliko i Kinezima, no očito nitko osim vlasti same ne može o tome javno govoriti.


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook