Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šalju hranu, lijekove...

Filipinski iseljenici i svijet priskaču u pomoć žrtvama tajfuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Filipinski iseljenici, koji privremenim radom u inozemstvu snažno pridonose proračunu domovine, priskaču u pomoć svojim sunarodnjacima nakon prolaska tajfuna Haiyan, a u srijedu se sve snažnije uključuje i međunarodna zajednica kako bi spriječila nasilje, glad i epidemije koje su posljedice prirodne katastrofee, javljaju svjetske novinske agencije.

Nakon nekoliko dana neizvjesnosti u pokušaju da doznaju nešto o sudbini rodbine u domovini, Filipinci koji rade u inozemstvu mobiliziraju se za prikupljanje pomoći unesrećenima.

Od Hong Konga do Los Angelesa, od Tokija do Dubaija, filipinski radnici koji i sami žive u siromaštvu odvajajući novac za obitelji u domovinu angažiraju se putem međunarodnih organizacija kao što je Crveni križ.

U Kaliforniji gdje živi oko 300.000 Filipinaca, što je najveća zajednica Filipinaca u inozemstvu, pomoć se prikuplja putem crkava. Ujedinjeni Arapski Emirati, naftom bogata monarhija u kojoj rade tisuće Filipinaca, obećali su 10 milijuna dolara pomoći za žrtve Haiyana.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Vladimir Zelenski Osudio iranski napad Zelenski: "Izrael nije bio sam, a Ukrajina čeka mjesecima''

>>FIlipini: U stampedu na skladište hrane 8 mrtvih

Procjenjuje se da oko 10 milijuna Filipinaca, ili 10 posto ukupnog stanovništva Filipina, radi u inozemstvu kao posluga u kućanstvima, u građevinskom te u pomorskom sektoru. Samo u 2012. u domovinu su poslali 21,4 milijarda dolara čime su izravno udjelom od 9 posto BDP-a pomogli filipinsko gospodarstvo.

Japan, koji je u utorak već uputio 50 svojih vojnika za pomoć u dostavi medicinskih potrepština, najavio je u srijedu slanje 1.000 vojnika na Filipine, najavio je u srijedu glasnogovornik ministarstva obrane.

Ako se to obećanje ispuni, bit će to najbrojniji kontingenet japanske vojske u inozemstvu iako su japanski vojnici već sudjelovali u ublažavanju posljedica katastrofa u Aziji, napose nakon tsunamija 2004. Japanska vlada najavila je u utorak 10 milijuna pomoći za Filipine, a Azijska razvojna banka (ADB) najavila je u srijedu 523 milijuna dolara pomoći.

ADB je priopćila da će dati 23 milijuna dolara zajma za hitne potrebe, što je posljednja na rastućem popisu ponuda Filipinima iz cijelog svijeta. Također je spremna dati zajam od 500 milijuna dolara za pomoć u obnovi razrušenih područja.

SAD je odmah krenuo slati pomoć nakon te prirodne katastrofe, a među zemljama koje su najavile pomoć su također Velika Britanija, Australija, Kanada, Vatikan, Južna Koreja i Novi Zeland. Teško je napraviti sveukupnu financijsku procjenu razaranja koje je Filipinima nanio tajfun Haiyan, a prvotne procjene variraju od 8 do 19 milijardi dolara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene