Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Filipinski vulkan Majon postao je u ponedjeljak glasniji, topliji i izbacuje više lave nego prije, objavili su dužnosnici upozoravajući da se erupcija opasno približila i mogla bi se dogoditi svakoga trenutka.


Deseci tisuća seljaka evakuirani su s obronaka vulkana, no vlasti imaju velikih problema kako ih zadržati podalje od njihovih domova i farmi. Nakon što je gotovo tjedan dana izbacivao pepeo i lavu, 2.460 metara visoki vulkan nad zaljevom Albay i gradom Legazpi u središnjem dijelu Filipina pojačao je aktivnost s gotovo 2.000 potresa od nedjelje, izvijestili su vulkanolozi.

>> Vulkan Mayon 51. put prijeti erupcijom

Vezani članci Eurpcija Etne snimljena 23. veljače 2021. Spektakularni prizori "podivljale" Etne obilaze svijet, izbacuje lavu do kilometar i pol u zrak: "Ovakav show nije viđen desetljećima" Slika nije dostupna Light show na Filipinima: Spektakularne noćne snimke erupcije vulkana Mayon

Ispuštanje sumpornog dioksida, pokazatelja dizanja razine lave u vulkanu, skočilo je na 6.000 tona dnevno u odnosu na normalnih 500 tona. Vulkanolozi su također zabilježili tutnjavu na istočnoj strani vulkana, zajedno s intenziviranim sjajem kratera tijekom noći. (Hina)