Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kubanski predsjednik Raul Castro imenovan je prvim tajnikom Komunističke partije Kube, objavljeno je na zatvaranju 6. kongresa, povijesnog po prihvaćanju niza tržišno orijentiranih mjera, čime se Fidel Castro, vođa jedine kubanske stranke od njezina osnutka 1965., odrekao i zadnje službene dužnosti.


Vijest o imenovanju objavio je čelnik stranke na svečanom zatvaranju 6. kongresa KPK-a, javlja AFP.  Vođa kubanske revolucije Fidel Castro (84) odrekao se time  i zadnje službene dužnosti pošto je sve druge ovlasti već predao bratu Raulu 2006., kad je obolio.

Vezani članci Slika nije dostupna Oporavlja se Castro Slika nije dostupna Raul Castro: Fidel se oporavlja i država je sigurna

>> Raul Castro: Ili ćemo ispraviti pogreške ili ćemo potonuti

Novi Centralni komitet KP Kube izabran je u ponedjeljak navečer. Za drugog tajnika izabran je Jose Ramon Machado (80), koji je na toj dužnosti naslijedio 79-godišnjeg Raula Castra.  Raul Castro je na početku kongresa predložio ograničenje dužnosničkih mandata na ukupno deset godina (dva petgodišnja mandata), u svrhu pomlađivanja partijske strukture.

Izaslanici Kongresa prihvatili su  paket od 300 mjera koje je predložio Raul Castro kako bi osuvremenio socijalistički model i pomogao da kubanski socijalizam opstane.  Reforme predviđaju otvaranje privatnog sektora, smanjenje broja zaposlenih u javnoj službi, poticanje samozapošljavanja i samoupravljanje u poduzećima, poreznu reformu i decentralizaciju državnog aparata te ukidanje mjesečne podjele hrane.  (Hina) 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju