Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje napeto

Suzavcem i omamljujućim granatama na prosvjednike u Fergusonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je bacala suzavac i granate za omamljivanje u ponedjeljak navečer kako bi rastjerala prosvjednike u Fergusonu, gradu u Missouriju koji potresaju nemiri otkad je bijeli policajac ubio mladog crnca prije devet dana.

Interventne snage policije, uz pomoć oklopnog vozila SWAT i helikoptera, naredile su u nekoliko navrata okupljenima blizu mjesta gdje je došlo do incidenta 9. kolovoza da se raziđu, no prosvjednici su na njih bacali razne sitne predmete, od kojih su se neki zapalili, i kamenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Masovni prosvjedi FOTO i VIDEO 'Ako ga ne proglase krivim, nije dobro. Bit će puno krvoprolića' Slika nije dostupna Sukobi s policijom FOTO Kaos u Fergusonu: Dvije osobe ustrijeljene, a 31 uhićena!

Policajci su potom bacili suzavac i omamljujuće granate izazvavši razilaženje gomile, ne tako brojne kao što je bila ona koja se sukobila s policijom u nedjelju.

Prema policijskim izvorima uhićene su četiri osobe, a nepotvrđene su vijesti da je jedna osoba zadobila ustrijelne rane. Do konfrontacije je došlo blizu stambene ulice u kojoj je 9. kolovoza policajac usmrtio mladog Michaela Browna.

Uhićen novinar Gettyja

Agencija Getty Images potvrdila je u ponedjeljak navečer da je jedan njezin fotograf uhićen u Fergusonu, predgrađu St. Louisa u SAD-u, u kojemu traju neredi nakon policijskog ubojstva crnog tinejdžera Michaela Browna.

U tekstu uz fotografiju koja prikazuje uhićenje fotografa Scotta Olsona, agencija piše kako se fotograf "nakon uhićenja nalazi u policijskom kombiju". Agencija nije navela razlog uhićenja.

Getty Images je partnerska agencija francuske agencije AFP. Prošlog su tjedna dva novinara bila na kratko uhićena u Fergusonu dok su izvještavali o neredima.

U ponedjeljak je stanje u Fergusonu bilo i dalje napeto, nakon što je policijski sat ukinut a pripadnici Nacionalne garde raspoređeni po gradu.

Policajac koji je ubio tinejdžera bio je odlikovan mjesec dana prije nesreće

Pripadnici američke Nacionalne garde stigli su u ponedjeljak sredinom dana u Ferguson kako bi uspostavili mir u tom predgrađu St. Louisa nakon višednevnih nereda potaknutih policijskim ubojstvom crnog tinejdžera u nejasnim okolnostima, prenose agencije.

Uz raspoređivanje vojnika koji su došli pomoći policijskim snagama, guverner savezne države Missouri Jay Nixon je u priopćenju objavio da se u ponedjeljak ukida policijski sat, nakon što je bio uveden dvije prethodne noći, prenosi AFP.

U noći između nedjelje i ponedjeljka u Fergusonu su se unatoč policijskom satu, prosvjednici ponovno sukobili sa snagama reda, što je potaknulo guvernera Nixona da naredi raspoređivanje vojnika Nacionalne garde. "Zadatak Nacionalne garde bit će ograničen ... policija će se koncentrirati na zaštitu osoba koje mirno prosvjeduju, stanovnika i imovine", objasnio je guverner.

Mladi crnac Michael Brown ubijen je 9. kolovoza, nenaoružan, u vrlo nejasnim okolnostima. Ubio je ga je bijeli policajac što je dovelo do višednevnih rasno motiviranih nemira. Nixon je rekao da se "sve veći i organizirani broj pojedinaca, među kojima mnogi dolaze izvan grada i države, uključuje i nasilje i kriminal koji ugrožava stanovnike i poslove".

"Pozivam sve stanovnike Fergusona i Missourija da snažno osude te protuzakonite aktivnosti, koji uključuju pucanje na policiju i civile, bacanje Molotovljevih koktela i pljačku", kazao je i objasnio da je pozvao državnu vojsku kako bi se obnovio mir i poredak u zajednici.

U međuvremenu New York Times je objavio kako su rezultati privatne obdukcije pokazali da je ubijeni Michael Brown upucan najmanje šest puta. Navodeći liječnika Michaela M. Badena, kojeg je Brownova obitelj zadužila za obdukciju, list piše da je Brown (18) od tih pet hitaca dva zadobio u glavu te da meci koji su ga pogodili nisu ispucani iz blizine.

Glasnogovornik policije u Fergusonu kazao je da njegov odjel nije vidio izvješće i da nema komentara. Browna je ubio bijeli policajac Darren Wilson. Baden je kazao da cilj njegove obdukcije nije bio utvrditi je li pucnjava bila opravdana, ali je rekao da policajac "nije trebao pucati toliko puta". "Zasad postoji premalo informacija kako bi se forenzički mogla rekonstruirati pucnjava".

Policija tvrdi da je Wilson ubio Browna u policijskom vozilu dok su se navodno natezali oko pištolja, ali svjedoci kažu suprotno, da je mladić ubijen izvan vozila, držeći ruke u zraku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene