Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umišljeni strah

JASNO I GLASNO - 'NE' Odgovor na pitanje je li on prijetnja Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši mađarski premijer i vođa mađarskih socijalista Ferenc Gyurcsany poručio je u četvrtak da ne postoji prijetnja islamizacije Europe jer postotak muslimana čak ni po najradikalnijim procjenama ne bi premašio deset posto europskog stanovništva.

Temeljno pitanje koje postavlja kriza je može li Europa ostati ono što je danas i treba li se osjećati ugrožen islamizacijom, rekao je.

"Pitanje je možemo li ostati ono što jesmo s našom kulturom, vrijednostima, običajima i vjerom kao kršćani ili nam prijeti druga kultura?", upitao je Gyurcsany na forumu u Kecskemetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razvukli žicu Mađarska zatvorila granicu - U posljednjem vlaku velik broj iscrpljene i bolesne djece Slika nije dostupna Mađarska zatvara granicu? Milanović: Mađarska može raditi što hoće, hrvatski građani mogu biti mirni

Po njegovim riječima, trenutno u Europi, koja ima 500 milijuna stanovnika, živi 10-12 milijuna muslimana.

PROMRZLI I NERVOZNI Jedan migrant izboden nožem

"Čak i po najradikalnijim procjenama muslimani ne bi premašili 10 posto europske populacije do 2060.", kazao je.

On je dodao kako ne prolazi Europa islamizaciju nego se muslimani europeiziraju. Naveo je podatke po kojima tek 20 posto treće generacije muslimana ide u crkve te imaju manje djece. Poručio je da nema nekih razlika između treće generacije muslimana i Europljana.

Gyurcsany je ocijenio da nisu neprihvatljive kvote za migrante poručivši da bi to značilo da grad poput Kecskemeta od 110.000 ljudi treba prihvatiti dvije muslimanske obitelji.

On je ocijenio da su kratkoročne koristi od izbjegličke krize za sadašnjeg premijera Viktora Orbana koji se predstavlja kao zaštitnik nacije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene