Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Fekalije s kruzera ugrožavaju Baltičko more

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki turistički brodovi, kruzeri, ispuštaju fekalije iz svojih zahoda izravno u Baltičko more i time ugrožavaju njegovu biološku ravnotežu, objavila je organizacija za zaštitu okoliša WWF.

Između 250 i 300 kruzera godišnje prođe Baltikom, objavila je u utorak švedska sekcija WWF-a. Većina njih ne odlaže fekalije kako je predviđeno u odgovarajuće spremnike u lukama poput Stockholma ili Kopenhagena, nego ih ispuštaju izravno u ionako ugroženo Baltičko more.

Pročitajte i ovo Fekalije u moru Zagađene plaže u Crnoj Gori Ljudi se bore s nesnosnim smradom i fekalijama u moru: "To je problem koji traje već šest godina..." Plaža/Ilustracija (Foto: Dnenvik.hr) - 1 onečišćenje Ne preporučuje se kupanje: Nakon Kaštela i more u Veloj Luci zagađeno je fekalijama

Takva je praksa zakonom dopuštena izvan područja od 12 milja od kopna, izjavio je glavni tajnik WWF-a Lasse Gustavsson za švedski radio SR.

Količina od 113 tona sumpora i 38 tona fostora samo je dio onečišćenja, koja nastaju uglavnom odvodnjom s poljoprivrednih područja. "Međutim, Baltičko je more jedan od najugroženijih ekosustava na svijetu i ispuštanje fekalija jača razvoj u krivom smjeru", ocijenio je Gustavsson.

Na odgovarajuće upite WWF-a 17 od ukupno 20 brodovlasničkih tvrtki odgovorilo je upućivanjem na zajednicu brodovlasnika CLIA, čije je sjedište na Floridi. CLIA je procijenila da bi pražnjenje spremnika u lukama ili ulaganje u pročišćavače na brodovima bilo previše složeno te da bi stajalo previše vremena.

Spremnost na brigu o fekalijama pokazale su samo dvije njemačke brodarske tvrtke i jedna norveška.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene