Obavijesti Video Pretražite Navigacija

FBI razotkrio zavjeru terorista, meta zračna luka J.F. Kennedy

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri osobe optužene su za sudjelovanje u terorističkoj zavjeri čiji je cilj bio dizanje u zrak spremnika s kerozinom i sustava cjevovoda za gorivo na najprometnijoj zračnoj luci u SAD - J.F. Kennedy u New Yorku - objavilo je u subotu ministarstvo pravosuđa, ministarstvo domovinske sigurnosti i FBI.

Zavjera nikada nije odmakla dalje od faze planiranja, i nije
predstavljala opasnost za sigurnost zračnog prometa ili za javnost, objavio je FBI.

Pročitajte i ovo Ilustracija Najčešće protiv Afroamerikanaca FBI objavio zabrinjavajuću analizu: Svaki deseti zločin iz mržnje događa se u školi Višnja Mrazovac (Foto: Dnevnik.hr) 13 dana ranije nego lani Ranije nego ikad: U zračnoj luci Franjo Tuđman dočekana milijunta putnica

Savezna tužiteljica Roslynn Masukopf na konferenciji za novinare je
ocijenila je kako se radilo o "jednoj od najjezovitijih zavjera koju se može smisliti". 

- Razaranje koje bi izazvala ta zavjera, da je uspjela, jednostavno je nezamislivo, naglasila je Mauskopf.

- Bilo kada da se udari na Kennedy, to je najbolnija stvar u SAD. Ako bi na to udarili, cijele zemlja bi bila u žalosti. To je kao da dva puta ubijete čovjeka, rekao je jedan od osumnjičenih u snimljenom telefonskom razgovoru.

FBI je uhitio Russella Defreitasa, američkog državljana podrijetlom iz Gvajane u Južnoj Americi, bivšeg transportnog radnika na JFK-u. On je u pritvoru u Brooklynu i očekuje se da će u tijeku dana biti izveden pred sud.

Druga dvojica optuženih, Abdul Kadir iz Gvajane i Kareem Ibrahim iz Trinidada, uhićeni su na Trinidadu i stavljeni u pritvor. Za četvrtim optuženim, Abdelom Nurom iz Gvajane i dalje se traga. Prvotno je bilo javljeno da je i on uhićen.

SAD planiraju tražiti izručenje uhićenih.

Musliman Abdul Kadir, do 2006. zastupnik parlamenta Gvajane, uhićen je u Trinidadu zbog pokušaja da osigura novac za "terorističke operacije". U Gvajani, bivšoj nizozemskoj i britanskoj koloniji s oko 770 tisuća stanovnika ima oko 9 posto muslimana, većinom sunita.

U jednom od presretnutih telefonskih razgovora iz svibnja 2007., Defreitas uspoređuje plan napada na JFK s napadima na New York 11. rujna 2001., govoreći kako se "Blizanci ne mogu ni približiti. To može uništiti ekonomiju SAD, neko vrijeme".

U priopćenju Ministarsva pravosuđa se navodi kako su zavjeru počeli planirati u siječnju 2006. te da su bili povezani s međunarodnom mrežom terorista u SAD, Gvajani i Trinidadu. Zavjera je otkrivena kada su u nju pokušali uvući i jednog doušnika FBI-a.

Jedan američki dužnosnik je kazao da su zavjerenici motrili divovske spremnike goriva na JFK-u i načinili njihovu video snimku, koju su odnijeli na Trinidad kako bi je analizirali.

Osim spremnika s kerozinom na aerodromu JKF, planirali su dići u zrak i cjevovode koji vode do njega iz glavnog objekta za avionsko gorivo u Lindenu u New Jerseyu, te one koji opslužuju aerodrome La Guardia u New Yorku i Liberty International u Newarku.

- Mi držimo kako se radilo o vjerodostojnoj zavjeri da se počini
nasilje, no ona nije bila u cjelosti operativna, kazao je jedan
dužnosnik FBI-a za CNN.

Uhićenje u New Yorku i na Trinidadu, najnovija su u nizu
terorističkih zavjera otkrivenih u SAD.

Prije godinu dana uhićena su sedmorica muškaraca koja su planirala bombaški napad na Toranj Sears u Chicagu, vlasti su otkrile zavjeru da se postavi bomba u podvodne željezničke tunele u New Yorku i poplavi donji Manhattan, a prošloga je mjeseca uhićeno šest muškaraca, među kojima četiri Albanca iz Makedonije, koji su planirali napad na vojnu
bazu Fort Dix u New Jerseyu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene