Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Islamska država je "revolucionirala" terorizam inspirirajući putem društvenih mreža individualne napade manjeg intenziteta diljem svijeta, izjavio je u srijedu direktor FBI-a James Comey.


"Al Qaeda je bila drugačiji model od onoga s kojim smo danas suočeni", rekao je Comey na protuterorističkoj konferenciji u New Yorku.

Vezani članci Oglasi s interneta Tko bi to kupio?! Na internetu se mogu naći oglasi za sve i svašta, a ovo su neki od bizarnijih Slika nije dostupna Islamska država koristi online posrednike za novačenje mladih Nijemaca

Dodao je da FBI trenutno vodi "stotine" istraga u svih 50 saveznih država o mogućim napadima inspiriranima IS-om.

Po njegovim riječima, nema dokaza da je par koji je 2. prosinca ubio 14 ljudi u Kaliforniji bio dio organizirane ćelije ili bio u kontaktu s militantima izvan SAD-a.

Syed Rizwan Farook (28) i Tashfeen Malik (29) podupirali su "džihad i mučeništvo" u privatnoj komunikaciji, ali nikada na društvenim mrežama, rekao je Comney.

Po njegovim riječima, IS je usavršila upotrebu društvenih mreža, posebno Twitter kako bi stupila u kontakt s potencijalnim pristašama u SAD-u i drugim dijelovima svijeta.

"Twitter služi za prodaju knjiga, promociju filmova i, kao sredstvo za regrutiranje terorista, za prodaju ubojstva", rekao je direktor FBI-a.

IS uz to često koristi šifrirane poruke kada komunicira s pojedincima spremnima izvesti napade u njezino ime.

To otežava posao istražiteljima, čak i kada imaju nalog za pretragu njihovih uređaja, dodao je.

Comey uvjeren da snage sigurnosti i tehnološke tvrtke mogu zajednički riješiti taj problem ne ugrožavajući privatnost korisnika.

"Nećemo srušiti internet niti ugroziti sigurnost ljudi", istaknuo je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook