FBI odustaje od slučaja 'DB Cooper' (Foto: Getty Images)
FBI odustaje od slučaja 'DB Cooper' (Foto: Getty Images)

Bio je to misteriozni zločin koji je potpuno zbunio FBI - otmica aviona i biznismen koji je skočio iz zrakoplova zajedno s otkupninom a kojeg nitko više nikada nije vidio.


Nakon gotovo 45 godina od te smione pljačke, istražitelji FBI-ja zatvaraju neriješen slučaj - jer kriminalca koji je poznat kao 'DB Cooper' nikada nisu identificirali ni pronašli.

Slučaj se dogodio na Dan zahvalnosti 1971. - čovjek u poslovnom odijelu kazao je hostesi u avionu koji je letio iz Portlanda za Seattle da nosi bombu. Tražio je 200 tisuća dolara u kešu i četiri padobrana. Zrakoplov je sletio u Seattle - 36 putnika je pušteno, a otmičar je, iako je dobio traženi novac, naredio pilotu i posadi da ga odvezu prema Meksiku. Prema njegovim uputama, avion je sporo letio na visini od 3000 metara i negdje iznad države Washington čovjek u odijelu otvorio je vrata i skočio.

Devet godina kasnije jedan dječak, kopajući po pijesku na plaži, pronašao je buntove novčanica od 20 dolara u vrijednosti 6000 dolara, a njihovi serijski brojevi odgovarali su onima koje je dobio Cooper.

Usprkos istrazi, koja je postala najduža u povijesti FBI-ja, svi tragovi bili su slijepa ulica. Otmičar nikada nije identificiran niti pronađen. Brojne su teorije o tome što se s njime dogodilo i je li uopće preživio skok padobranom. Istraživani su i slučajevi osoba koje su se iznenada pojavile s većom količinom novca, uključujući i dojavu žene koja je kazala kako se njen pokojni ujak pojavio na večeri na Dan zahvalnosti u Oregonu s ozbiljnim ozljedama. Ipak, niti jedan trag u 45 godina nije FBI odveo ni blizu rješavanja slučaja, piše Sky News.