Cesar Sayoc (Foto: AFP)
Cesar Sayoc (Foto: AFP) Foto: Afp

Savezne vlasti uhitile su u petak osobu za koju sumnjaju da je povezana sa slanjem paketa s eksplozivnim napravama na adrese vodećih demokratskih političara i kritičara predsjednika Donalda Trumpa, objavile su vlasti.


Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da je osoba uhićena na području Miamija i da se istraga usredotočila na južnu Floridu nakon otkrića niza paketa s eksplozivnim napravama u kojima nitko nije ozlijeđen.

Vezani članci Limuzina za vrijeme utrke Donald Trump s Melanijom sjeo u svoju "Zvijer" i provozao se poznatom trkaćom stazom. A onda je utrka otkazana Donald Trump (Foto: AFP) Pao dogovor demokrata i republikanaca o izgradnji zida na granici s Meksikom, ali ne prema Tumpovim željama

Radi se o Cesaru Sayocu,  56-godišnjaku s Floride. Kako javlja Reuters, Cesare je amater bodybuilder, simpatizer američkog predsjednika Donalda Trumpa te je internetom širio desničarske teorije urote. 

Prijeti mu 58 godina zatvora.

CNN je prenio da je uhićen u Plantationu, gradiću blizu Ft.Lauderdalea u američkoj saveznoj državi Floridi.

Nitko još nije preuzeo odgovornost za slanje paketa bombi koji su se pojavili ni dva tjedna do izbora za američki Kongres na polovici predsjedničkog mandata repulikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

Vlasti istražuju te pakete kao teroristički čin.

Policija je u petak pronašla još dva sumnjiva paketa. Jedan je bio adresiran na američkog senatora Coryja Bookera, a drugi, inače dvanaesti po redu, poslan je bivšem direktoru nacionalne obavještajne agencije Jamesu Clapperu.

Svi ljudi kojima su poslane bombe bili su na udaru kritika desnice. Među njima su donator demokratske stranke George Soros, bivši predsjednik Barack Obama, bivši potpredsjednik Joe Biden i bivša državna tajnica i kandidatkinja za predsjednicu Hillary Clinton.

Istražitelji smatraju da su eksplozivne naprave izrađene prema uputama koje su lako dostupne na internetu, rekao je izvor iz FBI-ja Reutersu.

Smatramo ih pravim eksplozivnim napravama, a ne lažnima, rekao je James O'Neill, načelnik policije New Yorka, gdje su otkrivena dva paketa.

Istražitelji nisu željeli reći jesu li naprave bile funkcionalne.

Pirotehničari i sigurnosni analitičari rekli su da se na osnovi njihova jednostavnog dizajna čini vjerojatnijim da im je cilj bio da samo posiju strah, a ne da ubiju.

Trumpovi kritičari za takvu vrstu zastrašivanja krive zapaljivu retoriku predsjednika Trupa protiv demokrata te medije koji pridonose ozračju koje pogoduje politički motiviranom nasilju.

Trump se u četvrtak također obrušio na medije koji, po njegovim tvrdnjama, potiču na mržnju. Njegove pristaše optužuju demokrate da nepravedno sugeriraju da je Trump za sve kriv. 

Trump žali zbog utjecaja paketa-bombi na dinamiku republikanaca

Američki predsjednik Donald Trump je u petak otvoreno izrazio žaljenje zbog utjecaja afere paketa bombi upućenih njegovim brojnim političkim protivnicima dok traje izborna kampanja i ocijenio da ta afera šteti dinamici kandidata njegove stranke.

"Republikanci imaju dobre rezultate prema anketama, ali kada se pojavila priča o 'bombama' ta dinamika se usporila", napisao je predsjednik na Twitteru.

"Žalosno je to što se događa. Republikanci idite glasati!", dodao je.

Stavivši u poruci bombe među navodne znakove, Trump je minimalizirao prijetnju bombi poslanih među ostalima njegovom prethodniku Baracku Obami i svojoj bivšoj protivnici na predsjedničkim izborima Hillary Clinton.

Od srijede komentatori krajnje desnice šire teoriju zavjere prema kojoj su ti paketi lažni, a namjena bi im bila preokrenuti jezičac na vagi u korist demokrata na ključim parlamentarnim izborima 6. studenoga.

Prema anketi objavljenoj u petak demokrati produbljuju odmak s 10 bodova prednosti za izbore u Kongresu, 50 posto ispitanih bi danas glasalo za demokratskog kandidata, prema 40 posto za republikanskog (uz marginu pogreške od 3,9 posto).(Hina)