Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podjela najjačih stranaka

Fatah pozvao na izbore, Hamas odbio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski predsjednik Mahmud Abas odlučio je u subotu da će se palestinski predsjednički i parlamentarni izbori održati prije rujna, ali je islamistička skupina Hamas odmah odbacila takav potez, naglasivši time podjelu među dvjema najjačim palestinskim strankama.

'Palestinsko čelništvo odlučio je održati predsjedničke i parlamentarne izbore prije rujna', rekao je novinarima Jaser Abed Rabo, bliski suradnik Mahmuda Abasa. 'Pozivamo sve strane na zajedništvo i odbacivanje nesuglasica', dodao je Rabo, aludirajući na gorko suparništvo Abasova Fataha, koji ima vlast na Zapadnoj obali, i Hamasa koji kontrolira Pojas Gaze.

Hamasov glasnogovornik Fauzi Barhum rekao je da Abas nema legitimitet za raspisivanje izbora. 'Hamas u tome neće sudjelovati, nećemo te izbore učiniti legitimnima i nećemo priznati rezultate', naglasio je. Hamas je pobijedio na posljednjim palestinskim parlamentarnim izborima 2006. i formirao vladu koju je bojkotirala međunarodna zajednica. Kratkotrajno je stoga zaživjela vlada nacionalnog jedinstva Fataha i Hamasa, koja se brzo raspala, a suparništvo dviju frakcija doseglo je vrhunac Hamasovim protjerivanjem Fataha iz Gaze 2007. godine.

Rabo je također u subotu priopćio da je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat podnio ostavku zbog odgovornosti što su tajni dokumenti iz izraelsko-palestinskih pregovora nedavno procurili u javnost, ali Abas još nije odlučio hoće li ostavku prihvatiti. (Hina)

Pročitajte i ovo Pojas Gaze 100. dan rata Hamas raketirao Izrael, glasnogovornik potvrdio: "Moguće je da su mnogi taoci ubijeni" Uništenja u Gazi - 2 Raste strah od šireg sukoba Sto dana rata Izraela i Hamasa, užasima se ne nazire kraj: "Nitko neće pobijediti"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene