Obavijesti Video Pretražite Navigacija

FARC oslobodio Claru Rojas i Consuelu Gonzales

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marksistički pobunjenici, pripadnici pokreta FARC, oslobodili su danas iz kolumbijske džungle dvije taokinje nakon dogovora koji je sklopljen uz posredovanje venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza, javlja Reuters.

Nakon što je na staru godinu sličan plan propao, danas su dva bijela venezuelanska helikoptera s oznakama Crvenog križa iz džungle, nedaleko od grada San Jose del Guaviare, pokupile Claru Rojas, pomoćnicu bivše predsjedničke kandidatkinje Ingrid Betancourt, i Consuelu Gonzales, bivšu kongresnicu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Operacija snaga sigurnosti Kolumbija: Nakon 12 godina oslobođena dvojica talaca FARC-a Slika nije dostupna I Shakira prosvjeduje protiv FARC-a

Dvije su žene bile u zatočeništvu više od pet godina, a Rojas s
jednim gerilcem-otmičarem ima sina.

Prema riječima Chaveza, koji se javio iz predsjedničke palače u Caracasu, žene su dobrog zdravlja a na novostečenu slobodu su emotivno reagirale.

Ovo je prvi značajniji pomak u posljednjih nekoliko godina prema miru između kolumbijske vlade i Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARC), najstarije gerilske skupine u Latinskoj Americi.

Sada postoje šanse da dođe do veće razmjene taoca, među kojima je i Betancourt, za gerilce zatočene u vladinim zatvorima.


Washington nerado priznao zaslugu Chaveza u oslobađanju taoca

Sjedinjene Države dans su teška srca priznale zaslugu venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza u oslobađanju dviju taokinja koje su bile u rukama pobunjenika FARC-a u Kolumbiji.

"Sa zadovoljstvom smo primili vijest o oslobađanju dviju taokinja", rekao je glasnogovornik State Departmenta Tom Casey, odgovarajući na pitanje o predaji kolumbijskih taokinja Clare Rojas i Consuelo Gonzalez Crvenome križu, pošto su niz godina provele kao zatočenice pobunjenika iz Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARC).

"I dalje pozivamo FARC da oslobodi sve taoce koji su u njegovim rukama, bilo da su Amerikanci, Kolumbijci ili drugi", dodao je. Među taocima je i troje američkih državljana koje FARC drži već gotovo pet godina.

Glasnogovornik je zatim zahvalio pojedincima koji su omogućili oslobađanje, ne spominjući Chaveza, političkog protivnika Georgea W. Busha.

"Mislim da treba čestitati svima koji su imali pozitivnu ulogu u
pružanju potpore naporima predsjednika Alvara Uribea i kolumbijske vlade, uključujući i predsjednika Chaveza", rekao je ipak Casey odgovarajući na izravno pitanje novinara je li Chavez sudjelovao u oslobađanju taokinja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene